Ujíždění za 5 tisíc, správní řízení až do 75 tisíc korun. Ministerstvo chystá nové postihy řidičů

Blokové pokuty za přestupky by v budoucnu měly mít pevně dané sazby a zvýší se také finanční postih ve správním řízení. Ministerstvo dopravy totiž spolu s dopravní policí chystá další změny pro řidiče. Změny čeká i systém trestných bodů. Novela silničního zákona, která bodový systém zavedla, platí už deset let.

Ministerstvo dopravy chce poplatky za dopravní přestupky zpřesnit. Novinkou by bylo, že každému přestupku by odpovídala přesně daná pevná sazba pokuty. Například nepoužití bezpečnostního pásu mohou v současnosti dopravní policisté postihnout blokovou pokutou až do výše 2,5 tisíce korun. Nově by ale byla jednotně stanovená pokuta 1500 korun.

Nejvyšší bloková pokuta by se podle plánů ministerstva dopravy měla udělovat za překročení rychlosti v obci o 40 kilometrů v hodině a více a mimo obec o přinejmenším 50 kilometrů v hodině. Tento přestupek by řidiče přišel na 5 tisíc.

A stejnou částku by po něm dopravní policisté žádali třeba v případě ujíždění nebo vjetí na železniční přejezd, které se nyní postihuje blokovou pokutou do 2,5 tisíce korun.

Správní řízení už by se nemělo vyplácet

Zároveň by u sazeb blokových pokut mělo platit, že pokud řidič způsobí nějakou dopravní nehodu a prokáže se, že se třeba plně nevěnoval řízení a například při jízdě telefonoval s mobilem u ucha, měla by být sazba pokuty až dvojnásobná. Zvýšení pokut se má dotknout i správních řízení, kde se mají pohybovat v rozmezí od 2,5 tisíce do 75 tisíc.

Studio 6: Ministerstvo chystá změny pokut pro řidiče (zdroj: ČT24)

„Pravidlem má být, že by se řidičům nemělo vyplácet své přestupky řešit až ve správním řízení. Tam, kde bude končit pokuta v blokovém řízení, má začínat pokuta ve správním řízení,“ vysvětluje reportér České televize Richard Samko.

Změny mají přijít i v bodovém systému

Úpravy čekají i bodový systém. Namísto současného rozhraní od 2 do 7 bodů se chystá ministerstvo horní limit snížit na 6 bodů. Mělo by zároveň platit pravidlo „dvakrát a dost“. Pokud se třeba řidič odmítne podrobit dvakrát lékařské prohlídce při podezření, že řídí opilý, měl by pak o řidičský průkaz přijít.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Nově by v bodovém hodnocení měly být dva další přestupky, za které budou padat i body – třeba způsobení dopravní nehody porušením povinnosti řidiče (…) A nově chce BESIP také zavést dvoubodové hodnocení u porušení signalizace o změně směru jízdy, tedy když řidič nepoužije blinkry,“ přibližuje Richard Samko materiál, který má ministerstvo dopravy teprve oficiálně představit.

Společný návrh dopravní policie a ministerstva dopravy má za cíl eliminovat případy vážných dopravních nehod, při kterých mnohdy zcela zbytečně umírají lidé. Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch by byl rád, kdyby změny platily už letos na podzim. Odhaduje ale, že jaro roku 2017 je reálnější představa.

Vydáno pod