Podvod se na pražské Metropolitní univerzitě nestal, rozhodl soud

Obvodní soud pro Prahu 10 zprostil zakladatelku Metropolitní univerzity Praha Annu Benešovou obžaloby z vyvedení dvou milionů korun ze školy. Neprokázalo se, že by její jednání bylo podvod. Osvobození se týká i zbylých dvou obviněných, advokáta a předsedy správní rady školy Petra Haluzy a podnikatelky Nikoly Chuchlové. Verdikt není pravomocný.

„Soud nemá za prokázané naplnění znaků trestného činu podvodu, nemá za prokázané, že by Metropolitní univerzitě vznikla škoda, a nemá za prokázané ani uvádění členů správní rady v omyl,“ konstatoval předseda senátu Obvodního soudu pro Prahu 10 Tome Frankič.

Kauza má počátek v roce 2008, kdy Metropolitní univerzita sídlila společně s krachujícím gymnáziem Minerva v budově patřící magistrátu. Kvůli nově přijatým studentům potřebovala rozšířit prostory, zástupce vedení gymnázia (a zároveň syn ředitelky) Pavel Chuchla ale s univerzitou nechtěl o vyklizení budovy jednat. Ta se proto obrátila na devatenáctiletou Nikolu Paluskovou, Chuchlovu tehdejší přítelkyni a současnou manželku.

Advokát Haluza dívce údajně nabídl dva miliony korun za to, že zajistí, aby gymnázium prostory vyklidilo a aby je získala do pronájmu univerzita; jménem školy s ní uzavřel „smlouvu o zajištění materiálních předpokladů výuky“, ve které byl výčet různých činností. Vyplacení dvou milionů následně schválila správní rada.

Soud: Chytrý obchodní tah

Podle obžaloby Benešová uvedla její členy v omyl tvrzením, že dívka dohodu splnila. „Za co byla Chuchlové vyplacena částka dva miliony korun, obžalovaní věrohodně nevysvětlili. Lze důvodně předpokládat, že částka byla určena právě Chuchlovi, budoucímu manželovi obžalované, za ukončení nájmu,“ uvedla státní zástupkyně. Smlouva podle ní byla ryze účelová a měla být jen účetním dokladem pro vyvedení peněz z univerzity.

Soudce ale zastal jiný názor a poznamenal, že se univerzita obrátila na Chuchlovou ve chvíli, kdy si její partner postavil hlavu. Skutečným účelem nabídky bylo motivovat Chuchlovy, aby ukončili nájemní smlouvu gymnázia, což se skutečně stalo.

„MUP buď mohla uplatit Chuchlu, nebo jeho matku, anebo tu byla varianta, která není trestná: jít na to přes slečnu Paluskovou. Měla slíbenou velkou odměnu a ta byla vázána na to, aby se prostory gymnázia reálně uvolnily,“ řekl. „Soud na tom nespatřuje nic trestného, je to vcelku chytrý obchodní tah.“

Policie začala kauzu prověřovat na základě anonymního oznámení. Samotná škola zastávala při procesu stanovisko, že jí jednáním obžalovaných žádná škoda nevznikla. Státní zástupkyně poznamenala, že jde o názor lidí spřízněných s Benešovou, která je jmenuje do jejich funkcí a také je odvolává. Lhůtu na odvolání si žalobkyně ponechala.