Sněmovna schválila zjednodušení výplat příspěvků postiženým

Sněmovna schválila zjednodušení výplat příspěvků postiženým (zdroj: ČT24)

Úřady budou moci vyplácet příspěvky na zvláštní pomůcku zdravotně postiženým dětem a také postiženým lidem s omezenou svéprávností bez toho, že by rodiče a opatrovníci museli žádat o souhlas soud, potvrdila sněmovna, když přijala senátní verzi novely o poskytování dávek. Norma nyní zamíří k podpisu prezidentovi.

Novela místopředsedy dolní komory a KDU-ČSL Jana Bartoška původně mířila jen na zdravotně postižené děti. Postižené lidi s omezenou svéprávností do ní navrhl připojit Senát. Senátoři upozornili na to, že když postižené děti dospějí a mají omezenou svéprávnost, z rodičů se stanou opatrovníci a mají stejný problém. Dolní komora jejich stanovisko přijala i s legislativní úpravou, že novela nebude zasahovat do nového občanského zákoníku. Jednalo by se o jeho vůbec první změnu.

Požadavek na soudní schválení příspěvku není důvodný a v praxi přináší potíže, uvedl v předloze Bartošek. Ilustroval to na příkladu pořízení automobilu. Úřad práce podle něho nadále rozhoduje o příspěvcích bez předchozího soudního schválení. Verdikty soudu ale začaly vyžadovat registry vozidel, bez nich auto odmítají zapsat. „Rodiče se tak dostávají do svízelné situace, kdy motorové vozidlo, které pořídili pro potřeby svého postiženého dítěte, nemohou používat,“ uvedl Bartošek.

Problém vyvolalo podle něho pravidlo nynějšího občanského zákoníku. Je nutný předchozí souhlas soudu k právnímu jednání, které se týká existujícího i budoucího jmění dítěte. Výjimku tvoří případy, kdy jde o běžné záležitosti nebo záležitosti nepatrné hodnoty. Zvláštní pomůcky pro postižené lidi ale většinou stojí desetitisíce až statisíce korun.

Vydáno pod