ČSSD běží stamilionová lhůta. Altnerovi musí zaplatit do čtvrtka

Právní zástupce advokáta Zdeňka Altnera v pondělí vyzvedl rozsudek, který sociální demokracii zavazuje vyplatit jeho klientovi 337 milionů korun za spor o Lidový dům. Soudní verdikt se tak stal pravomocným, mnohamilionovou částku musí ČSSD postoupit do tohoto čtvrtka.

„Rozsudek nabyl právní moci a začíná běžet třídenní lhůta k zaplacení,“ informoval Altnerův advokát Václav Veselý. „Ještě musíme dodat protistraně platební místo. Jsme ve spojení.“

Sociální demokracie proti rozsudku sice podala dovolání k Nejvyššímu soudu, to ale nemá odkladný účinek a od mnohamilionového převodu ji neuchrání. Pondělní čekání na okamžik, kdy Veselý rozsudek převezme, sice strana brala jako pozitivní fakt – dávalo možnost, aby soud v rámci dovolacího řízení odložil právní moc či vykonatelnost napadeného rozhodnutí – Nejvyšší soud ale obvykle dostane dovolání až měsíc po jeho podání.

Advokát Veselý odmítl, že ho hrozba odkladu vykonatelnosti rozsudku přiměla uspíšit jeho vyzvednutí z datové schránky. „I kdybychom to nevyzvedli, je tam po deseti dnech fikce doručení, takže to na to nemá vliv. Třicet a deset dní, vidíte, že tam ten rozdíl je velký,“ prohlásil.

Paradox z Hybernské: ČSSD za úvěr ručí i Lidovým domem

Kvůli zaplacení požadované částky si vládní strana musela vzít úvěr, za který ručí souborem nemovitostí včetně svého historického sídla, jež před lety celý spor vyvolalo. Vedle toho chystá v rámci úspor propouštění zaměstnanců a omezení výdajů na kampaň před blížícími se krajskými a senátními volbami.

Před odevzdáním peněz se socialisté ještě chtějí dohodnout s exekutory, komu vlastně mají zaplatit; v Lidovém domě se totiž přihlásilo sedmnáct Altnerových věřitelů s pohledávkami přesahujícími dvacet milionů korun.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.

Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: 337 milionů korun.

ČSSD se rozhodla peníze Altnerovi neposlat a uspokojovat místo toho jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se odvolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Soud straně v červnu vyhověl. 

Zdeněk Altner v listopadu 2016 zemřel a pohledávka se stala součástí dědického řízení.

Lidový dům
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK