Krizový manažer: ČSSD se musí zachovat jako dobrý hospodář, snižování nákladů se nevyhne

Sociální demokracie se musí zachovat jako „dobrý hospodář“ a zaplatit své dluhy. V pořadu ČT Události, komentáře to prohlásil krizový manažer Petr Ulrich. „Nejhorší problém, který organizace mají, je, že věří v pohádky, odmítají se podívat realitě přímo do očí a připustit si krutou pravdu,“ podotkl Ulrich. Strana se snižování nákladů kvůli kauze Lidový dům nevyhne, zdůraznil manažer.

Soud v dlouholetém sporu uznal, že má Zdeněk Altner nárok na dodatečnou odměnu za právní služby, které poskytl ČSSD koncem 90. let ve sporu o Lidový dům. Jde o 330 milionů korun.

Strana chce mimo jiné propouštět zaměstnance a také omezí výdaje na kampaň před podzimními krajskými a senátními volbami. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka však dal najevo, že by chtěl, aby výpadek rozpočtu na kampaň nahradili sami kandidáti ze svého.

Za předpokladu, že si ČSSD udrží svoji pozici, bude mít příjmy, se kterými je schopná se za pomoci úvěru s touto situací vypořádat, ale snižování nákladů se nevyhne, což bude velmi náročné vykomunikovat s lidmi a uřídit to, aby se úspory projevily v reálu.
Petr Ulrich
krizový manažer

„ČSSD si musí v první řadě udělat důkladnou analýzu a připravit si různé krizové scénáře, protože variant, které mohou přijít, je víc,“ konstatoval Ulrich.

Struktura managementu ve firmě je odvozena od výkonu – ve straně je to tak pouze z části. Stejně jako v komerční firmě ale i v politické organizaci musí management fungovat jako „dobrý hospodář“, který zodpovídá za její fungování. „Musí se zaměřit dopředu a tu situaci vyřešit,“ podotkl krizový manažer.

„Ať se na to podíváte jak chcete, organizace má nějakou ekonomiku, v rámci které zodpovídá svým věřitelům, voličům, akcionářům, státu, takže ta zodpovědnost je úplně stejná. Tak je to jednoduché, když dojde na lámání chleba,“ vysvětlil Ulrich.

Události, komentáře k dluhu ČSSD (zdroj: ČT24)

Podle Ulricha není krize pro organizaci negativní. „Firma, která projde krizí, z ní většinou vychází mnohem silnější, než byla předtím,“ upozorňuje manažer. Sociální demokraté si podle něj nyní musí uvědomit, co je zbytné a co naopak nezbytné, aby organizace zůstala konkurenceschopná.

ČSSD zatím odmítá Altnerovi peníze poslat. Strana říká, že se na ni obracejí advokátovi věřitelé. Má jít o pohledávky za dvacet milionů. Exekutorská komora uvedla, že je možné ČSSD nařídit, aby sumu požadovanou v exekucích Altnerovi neposílala.

Většinu peněz, které má strana zaplatit, tvoří smluvní pokuta za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku. ČSSD proti verdiktu podala dovolání k Nejvyššímu soudu.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.

Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: 337 milionů korun.

ČSSD se rozhodla peníze Altnerovi neposlat a uspokojovat místo toho jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se odvolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Soud straně v červnu vyhověl. 

Zdeněk Altner v listopadu 2016 zemřel a pohledávka se stala součástí dědického řízení.

Lidový dům
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK