Hasicí přístroj na raftu? Novou vyhlášku pro vodáky ministerstvo ještě upraví

Události ČT: Nová pravidla pro vodáky – záchranné vesty pro všechny i hasicí přístroj na raftu (zdroj: ČT24)

Letošní vodácká sezona přináší nová pravidla. Každá loď například musí mít pro všechny členy posádky záchrannou vestu. Některé změny, které zavádí vyhláška, ale vodáci hodnotí i kriticky. Určité nebezpečí je podle Petra Ptáčka z Vodácké školy záchrany v patnáctimetrovém lanu, s tím ale jiní odborníci nesouhlasí. Na raftu by pak podle něj mělo být víc záchranných prvků. Zmínil i hasicí přístroj, podle ministerstva dopravy to ale nebude potřeba. Má být tam, kde hrozí nebezpečí požáru, podle vyhlášky například u plavidel se strojním pohonem. Vyhlášku se však ministerstvo ještě chystá změnit, dřív než v létě ale další změna platit nebude.

I když počasí vodákům příliš nepřálo, na tuzemské řeky se vydaly první lodě. Od letošního roku se musí řídit novými pravidly. Vyhláška upravuje například vodáckou výstroj. Na začátku sezóny tak sice jsou kvůli počasí nezbytnou výbavou rukavice, kulichy i pláštěnky, povinnou se ale stávají také záchranné vesty pro každého člena na lodi.

„To, že má vodák vestu, je myslím dobře. I ti zkušení si vestu rádi vezmou,“ poznamenal majitel půjčovny lodí na Malé Skále Tomáš Hudský. V případě neplavců a dětí se doporučuje, aby vesty měli přímo na sobě.

I provozovatel vodácké školy záchrany Petr Ptáček vítá povinné vesty. Ostatní body vyhlášky však podle něj půjdou v praxi splnit jen těžko. Víc bezpečnostních prvků by měly mít třeba rafty. „Tam je už potřeba mít příslušné osvětlení, záchrannou podkovu nebo záchranný kruh, hasicí přístroj a odrazníky podél lodi,“ vyjmenovává Ptáček. Podle vyhlášky by však hasicí přístroj neměl být povinný u plavidel, která nemají strojní pohon.

Hasicí přístroj na raftu
Zdroj: ČT24

Některé prvky podle něj mohou být navíc nebezpečné, například lano. „V okamžiku, kdy se loď převrátí, ocitne se najednou v řece patnáct metrů lana, které se chová vyloženě jako had a má tendenci se obtočit okolo nohou,“ vysvětluje Ptáček. Odborný garant Vodní záchranné služby ČČK Jan Sedláček ale namítá, že pokud bude lano řádně smotané a uložené, je nebezpečí minimální.

Ministerstvo připravuje úpravu vyhlášky

Nové předpisy se dotkly i závodních lodí, konkrétně rychlostních kánoí. Pokud jsou delší než 6 metrů, musí mít odrazníky nebo lékárničky. Trenérka oddílu rychlostní kanoistiky Ilona Voženílková ale upozorňuje, že je kánoe hrozně vratká, takže jakákoliv věc, která je navíc, způsobuje nestabilitu.

Na výtky už ministerstvo dopravy zareagovalo. „Připravujeme úpravu vyhlášky,“ uvedlo. „Například na raftu samozřejmě nebude potřeba žádný hasicí přístroj. Ten bude muset být jen tam, kde hrozí reálné nebezpečí požáru,“ upřesnilo. Na závodních lodích pak nebude nutné mít kompletní výstroj. Změny ale ministerstvo teprve připravuje a ve vyhlášce se objeví nejdříve v létě.