Teploty se vrátí k dvacítce, avizují meteorologové

Ochlazení, které Česko v těchto dnech zažívá, je podle všeho jen dočasné. Podle měsíčního výhledu, který vydal Český hydrometeorologický ústav, se má počasí zlepšit už v příštím týdnu a teploty se mají až do 8. května pohybovat mezi 14 a 20 stupni.

Volné víkendové dny Čechům přinesly zachmuřelou oblohu; v neděli má sice pršet méně než v sobotu – jen výjimečně spadne deset milimetrů srážek – a spíše v Čechách než na Moravě, teploty se ale dostanou maximálně na patnáct stupňů. Změnu nicméně přinese už začátek příštího týdne, od pondělí se má začít oteplovat a už ve středu se mohou rtutě teploměrů dostat k devatenácti stupňům.

Také podle výhledu meteorologů budou z hlediska teplot nadprůměrné zejména nadcházející dva týdny. V poslední dubnový týden meteorologové předpovídají průměrné teploty a podobný by měl být i první květnový týden, kdy mohou být teploty ale i mírně vyšší než obvykle. Průměr pro celé období od 11. dubna do 8. května činí 9,6 stupně Celsia.

Zlomené rekordy

Teplé dny zažilo Česko už počátkem tohoto týdne, kdy padaly i teplotní rekordy. V pondělí naměřili meteorologové na třech stanicích teplotu vzduchu překračující hranici 25 stupňů Celsia a na některých místech padla více než stoletá teplotní maxima pro 4. duben.

V úterý bylo ještě tepleji, například v Karviné teploměr ukázal přes 27 stupňů. Teplotní rekord v tento den se překonal na devíti z deseti stanic, které měří déle než třicet let, mimo jiné i pražské Klementinum.