ČSSD si vezme půjčku, aby splatila stovky milionů. V centrále bude propouštět

Sociální demokraté připravili plán, jak zaplatit dluh (zdroj: ČT24)

Širší vedení ČSSD schválilo návrh předsednictva, který má straně zvýšit příjmy a snížit výdaje. Vezme si úvěr, protože musí zaplatit 337 milionů korun bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi. Během jednání ústředního výkonného výboru strany to oznámil premiér Bohuslav Sobotka.

Altner vyhrál spor s ČSSD, kterou zastupoval v majetkovém řízení o Lidový dům, který je sídlem strany. Vedení sociálních demokratů na svém sobotním jednání rozohodlo, že ČSSD zatím právníkovi Altnerovi nezaplatí. Nejprve chce jednat s exekutory kvůli Altnerovým věřitelům. V Lidovém domě už se totiž přihlásilo 17 Altnerových věřitelů s pohledávkami přes 20 milionů korun.

Podle Altnerova advokáta Václava Veselého by se právníci sociální demokracie ale neměli na vyplacení peněz domlouvat s exekutory. „Právníci se nemají podle mého názoru na čem domlouvat s exekutory, protože titul pro zaplacení máme my. Já se domnívám, že exekutoři zatím nemají žádný titul vůči sociální demokracii, aby po ní chtěli zaplatit,“ řekl Českému rozhlasu Veselý, který se chce s právníky ČSSD příští týden sejít.

Z centrály odejdou přes dvě desítky lidí

Sociální demokraté rozhodli, že na stranických výdajích ušetří propouštěním. V centrále přijde o práci 22 lidí, v některých regionech strana zkrátí pracovní úvazky. Předseda Sobotka také počítá s tím, že po centrálním snížení výdajů ČSSD na podzimní volební kampaň poskytnou jednotliví kandidáti peníze z vlastních zdrojů.

Jak bude ČSSD šetřit a splácet dluh (zdroj: ČT24)

„Návrh jak na vzetí úvěru, tak i na snížení provozních výdajů, schválilo nejen užší vedení strany, ale dnes také ústřední výkonný výbor, takže ta rozhodnutí už jsou v tuto chvíli konečná, platí a vedení strany je bude v nejbližších dnech, měsících a letech realizovat,“ shrnul Sobotka. Letos chce strana ušetřit 50 až 55 milionů korun.

Kandidáti by měli dorovnat, co strana zkrátí z kampaně

„Zčásti snížíme výdaje na volby, nicméně pravděpodobně to nebude znamenat absolutní pokles, protože počítáme s větší aktivitou kandidátů. Tedy s tím, že by měli dorovnat to, co jsme zkrátili z hlediska centrálně poskytovaných dotací,“ uvedl Sobotka.

Dodal, že schválené změny, které se týkají volební kampaně, nejsou zásadní, protože jsou jednorázové. „Pro nás je důležité, abychom šetřili pravidelně,“ dodal. Sociální demokraté v kauze podali dovolání k Nejvyššímu soudu. Nemá ale odkladný účinek pro zaplacení dlužné částky.

Kromě propouštění zatím Bohuslav Sobotka úsporná opatření, která by se měla skládat z dvaceti bodů, konkrétněji nekomentoval. „Sbíráme po malých částkách, ale v celé struktuře sociální demokracie. Snažíme se, aby fungování strany nebylo ohroženo v žádném směru. Každý musí přispět, to znamená každá ta úroveň sociální demokracie musí nějakým způsobem přispět k tomu, abychom snížili provozní výdaje,“ řekl pouze. 

Kauza Lidový dům stará téměř 20 let

Spor o Lidový dům začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deset procent z hodnoty objektu.

Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: přes tři sta milionů korun.