Česko zatím nepřevezme irácké uprchlíky. Důvod? Německá žádost má nedostatky

Podle Chovance má německá žádost nedostatky, podle Berlína má ČR povinnost vzít uprchlíky zpět (zdroj: ČT24)

Německá žádost o vrácení uprchlíků do České republiky má nedostatky, míní ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Česko tak zatím skupinu 25 křesťanských uprchlíků z Iráku nepřevezme. O víkendu byli zadrženi v Německu, do České republiky se předtím dostali v rámci projektu Nadačního fondu Generace 21. Německé ministerstvo vnitra ale tvrdí, že podle práva Evropské unie má Česko povinnost převzít uprchlíky zpět.

Německá žádost má zásadní formální nedostatky a není v souladu s evropskou legislativou, uvedl v pátek na Twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle Hany Malé z tiskového odboru ministerstva nedostatky spočívaly hlavně v tom, že německá strana nepoužila vhodný legislativní nástroj.

„Oproti původním informacím od německé strany tyto osoby na území Spolkové republiky Německo nepožádaly o udělení mezinárodní ochrany, jak je ostatně uvedeno i v samotných žádostech, a Česká republika tak nemůže v souladu s evropskou legislativou tyto osoby v rámci dublinského řízení přijmout,“ vysvětlila Malá.

Německé ministerstvo vnitra se ale odkazuje na evropské právo s tím, že má Česká republika povinnost běžence převzít. Pokud byly v žádosti nedostatky, jsou podle německé strany formální.

Naše stanovisko je takové, že podle evropského práva má Česko povinnost převzít běžence zpět. Pokud v žádosti byly nějaké nedostatky, předpokládáme, že byly formálního charakteru.
Harald Neymanns
mluvčí německého ministerstva vnitra

Skupina křesťanských uprchlíků z Iráku pobývala v Okrouhlíku na Jihlavsku. Přivezl je Nadační fond Generace 21. V sobotu se 25 lidí vydalo autobusem do Německa, kde je zadržela tamní policie.

Původně je chtěla v pondělí vrátit do Česka. Nakonec německá strana svou žádost o předání stáhla s odůvodněním, že uprchlíci žádají v Německu o azyl, mají tam prý příbuzné. Později německé úřady opět změnily názor a uvedly, že požádají Česko o vzetí uprchlíků zpět.

Skupina míří do německého Essenu
Zdroj: ČT24

Tuzemské ministerstvo vnitra obdrželo žádost ve čtvrtek. Očekává se, že se skupina uprchlíků buď vrátí do Iráku, nebo budou moci v Česku znovu požádat o azyl. Chovanec ale v minulosti uvedl, že opakovanou žádost o azyl nepředpokládá, když běženci nechtěli v zemi zůstat.

Program přesidlování nebude pokračovat

Odjezd uprchlíků do Německa měl vážný dopad na celý projekt. Program na přesidlování křesťanských běženců byl nejprve pozastaven, vláda však rozhodla o tom, že nebude pokračovat. Nadační fond do země dopravil 89 uprchlíků, podle původních plánů jich mělo dorazit 153. Tuto sobotu mělo přiletět devět lidí a dalších 55 na přelomu května a června.

Osm křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří už v Česku byli, navíc ve čtvrtek odletělo zpět do vlasti. Rodina před odletem odevzdala ministerstvu vnitra průkazky žadatelů o azyl a získala zpět irácké pasy.

Podle fondu se osmičlenná rodina rozhodla odjet kvůli třiašedesátiletému otci, který říkal, že v cizině „chřadne a umírá“. S ním odcestovaly manželka a dvě dcery - jedna se dvěma dětmi a manželem a druhá s dítětem. Její muž v Brně zůstal.