Saharský písek v Česku způsobuje trable astmatikům

Do ovzduší nad Českem se v posledních dnech dostal písek ze Sahary, který v období pylové sezony zhoršuje potíže především astmatikům. Prach přenáší i viry a bakterie, dopady na zdraví lidí ale zatím nejsou jasné. Částice místy změnily barvu oblohy, ve Francii pak nafotili žluté skvrny na sněhu v lyžařském středisku.

Nad Česko se saharský prach dostal s prouděním teplého vzduchu, po některém ze silných větrů na severu Afriky. Jedná se o dlouhodobý jev, který se sleduje už od 90. let.

„V Alžírsku se zvířil písek, došlo tedy k písečné bouři, písek se pak dostává i do vyšších vrstev (troposféry). Na západě byla tlaková níže, zatímco na jihovýchodě byl hřeben vyššího tlaku a mezitím k nám proudilo velmi silné jižní proudění, které k nám přinášelo teplý vzduch, s nímž sem doputoval i písek ze Sahary,“ vysvětlila meteoroložka ČT Zuzana Krejčová.

V posledních dnech bylo teplo a sucho, tudíž nemohlo dojít k vymývání písku z atmosféry. V Česku se místy změnila barva oblohy z modré na šedivo-žlutou. „Slunce se rozptylovalo kvůli písečným částicím jinak než normálně,“ uvedla meteoroložka. Jinde se může obloha zbarvit i do červena.

Ve středisku Sunny Valley v Itálii se objevily v bílém sněhu žluté skvrny, které způsobil právě saharský písek.

Saharský písek v Evropě
Zdroj: ČT24

Vdechnutí pískového prachu by pro lidi nemělo znamenat žádné vážnější zdravotní komplikace. Lidé se ale mohou zadýchávat a kašlat.

„Ohroženy jsou skupiny obyvatel, kteří mají nějaké vleklé plicní onemocnění nebo kardiovaskulární onemocnění, a také děti, jejichž imunitní systém musí na situaci nějak reagovat. Většinou dochází k průduškovým komplikacím, které vyžadují ošetření u lékaře nebo hospitalizaci,“ konstatoval Vítězslav Kolek z Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc. Ohroženi by mohli být více i kuřáci, jejichž obranný systém plic je nižší.

Záleží přitom na koncentraci částic a jejich velikosti, která se pohybuje od 2,5 mikrometru do deseti mikrometrů. „Podle toho se usazují v dýchacích cestách nebo pronikají až do plicních sklípků,“ poznamenal Kolek. Koncentrace bývá kritická zejména na Ostravsku.

Písek přenáší i různé mikroorganismy – viry, bakterie či plísně. „Je ale otázka, co to pro lidské zdraví znamená,“ podotkl Kolek s tím, že tímto tématem se již dlouhá léta zabývají odborníci.