Německo vrátí 25 iráckých křesťanských uprchlíků do Česka. Dalších osm legálně odletí do Iráku

Události: Osud křesťanských uprchlíků (zdroj: ČT24)

I čtyři dny po svém odjezdu z Česka zůstává 25 iráckých křesťanů v Německu. Tamní úřady plánují uprchlíky vrátit. Pokud znovu nepožádají o azyl, Česko je pak vyhostí do Iráku. Původní skupinu v Česku navíc opustí dalších osm uprchlíků, kteří odletí do Iráku.

Německé ministerstvo vnitra zatím žádost o zpětvzetí Iráčanů do Prahy neposlalo. Už ale nejde o to, jestli, ale kdy to udělá. Vzhledem k porušení pravidel dublinského systému trvá Berlín na tom, že by skupina migrantů měla zamířit zpět do Česka.

Podle českého ministra vnitra na tom ale německá strana měla trvat bezprostředně po zadržení. „Česká policie informovala německé kolegy, že se tam tito lidí chystají, a podle standardů evropského práva měli být vráceni do České republiky,“ řekl Milan Chovanec (ČSSD). 

Německo: Standardní postup

Berlín odmítl, že by udělal chybu. Mluvčí spolkového ministerstva vnitra Tobias Plate uvedl, že všichni migranti u sebe měli výjezdní doložku od odpovědných českých úřadů opravňující je k odjezdu.

„V souladu s platným právem následovalo to, co vždy. Byli předáni Spolkovému úřadu pro migraci a uprchlíky k identifikaci a registraci,“ dodal.

K odchodu se chystají další

Pětadvacet Iráčanů, kteří do Česka přišli v rámci projektu Nadačního fondu Generace 21, nejsou jediní, kteří chtějí pryč. Už ve čtvrtek odcestuje dalších osm, ovšem rovnou do Iráku a legálně.

Rodina odjede ve čtvrtek ráno na letiště v Praze, letadlo do Istanbulu jim letí odpoledne. Odtamtud odletí do Iráku, kde budou bydlet u příbuzných.  

Padesátka zbylých Iráčanů, které do Česka Nadační fond Generace 21 přivezl, se k odjezdu nechystá. Ministr Chovanec bude ale na čtvrtečním jednání vlády prosazovat, aby se příjezd dalších zastavil.