Sněmovna musí Rathovi doplatit přes čtvrt milionu za období, kdy byl ve vazbě

Poslanecká sněmovna musí odsouzenému exposlanci Davidu Rathovi doplatit poslanecké náhrady za dobu, kterou strávil ve vazbě. Celkem se jedná o 280 tisíc korun. Rozhodl o tom odvolací pražský městský soud, podle kterého dolní komora Rathovy náhrady svévolně krátila. Verdikt je pravomocný.

Po obvinění z korupce strávil Rath ve vazbě déle než rok. Po celou dobu arestu dostával v plné výši plat poslance, sněmovna mu hradila také výdaje na odborné a administrativní práce, asistenta, telefonní poplatky a internet a také příspěvek na kancelářský materiál včetně nájemného za regionální kancelář poslance v jeho volebním kraji a její vybavení.

Nevyplácela mu však takzvané víceúčelové paušální náhrady na reprezentaci, stravu a dopravu. Krácení náhrad by ale podle soudu bylo možné pouze tehdy, pokud by poslanec po přechodnou dobu z objektivních důvodů nevykonával funkci. To se ovšem Ratha netýká, protože návrhy zákonů předkládal i z vazby.

Reportáž: Náhrady pro Davida Ratha (zdroj: ČT24)

Předseda odvolacího senátu René Fischer poukázal na to, že odnětí náhrad v případě, kdy je poslanec ve vazbě, zákon neupravuje. „Žalovaný (sněmovna) v podstatě svévolně rozhodl o odnětí části poslaneckých náhrad, aniž by o tom vydal jakékoliv rozhodnutí,“ prohlásil a zdůraznil, že vazba není výkonem trestu. „Civilizovaný právní řád je založen na presumpci neviny. Pan žalovaný zatím nebyl pravomocně odsouzen a je na něj třeba nahlížet jako na nevinného.“

Podle dolní komory byl Rathův požadavek nemravný

Šlo mně o to, aby sněmovna přistupovala ke každému stejně, neboť cestovní náhrady vyplácí i všem funkcionářům, kteří přitom mají služební vozy s řidiči. Sněmovna uplatňovala dvojí metr.
David Rath

Sněmovna, která nyní bude muset někdejšímu středočeskému hejtmanovi zaplatit vedle ušlých náhrad úroky z prodlení a dále zhruba 96 000 za náklady soudního řízení, argumentovala mimo jiné tím, že Rathův požadavek je v rozporu s dobrými mravy.

Právní zástupkyně dolní komory Jana Bendová Marušková po jednání řekla, že s názorem o svévolném chování dolní komory nesouhlasí. Konečné rozhodnutí o zkrácení náhrad podle ní vydal vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny, což mu umožňuje zákon. Po poradě s klientem proto Bendová zváží podání dovolání. „Je to určité právní novum, soudy o tomto zatím nerozhodovaly.“

O tom, že dolní komora má Rathovi doplatit náhrady na ošatné, dopravu a diety ze služebních cest, rozhodl loni v listopadu Obvodní soud pro Prahu 1. Soudkyně Jana Jurečková tehdy uvedla, že námitka rozporu s dobrými mravy nemůže obstát, protože Rath se domáhá nároku, který mu zákon přiznává.

TOP 09 chce zákonnou změnu

Už jenom to, že se David Rath těchto náhrad domáhal, považuji za neetické. Soud nám dal svým rozhodnutím jasné vodítko, abychom v dohledné době předložili změnu zákona, jak zákon upravit, aby tyto absurdní situace znemožnil.
Martin Plíšek
poslanec za TOP 09

Poslanci už ohlásili, že kvůli Rathovu případu navrhnou změnu zákona. Podle člena ústavně-právního výboru Martina Plíška (TOP 09) je nynější znění absurdní a v rozporu se zdravým rozumem. „Je přece jasné, že poslanec, který je ve vazbě pro podezření z korupce, nemůže reálně čerpat náhrady spojené s výkonem mandátu, tedy na reprezentaci, stravu a dopravu,“ uvedl. „Spolu s dalšími kolegy připravím novelu zákona, která takové absurdity do budoucna vyloučí.“

„Samozřejmě, že takový návrh podpoříme,“ dodal místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip. „Tlak na Poslaneckou sněmovnu z pohledu veřejného mínění byl takový, aby nic takového vypláceno nebylo, a málokdo měl odvahu říkat, že nárok je zákonný – přestože je neetický.“