Nestíháme přijmout zákon o veřejných zakázkách. Šlechtová hasí chystané sankce v Bruselu

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) začala jednat s Evropskou unií o maximálním možném zmírnění sankce za zdržení v přijetí zákona o veřejných zakázkách. Senátní výbory totiž žádají odklad a horní komora o tom bude rozhodovat ve středu. Podle požadavku Unie by ale norma měla být schválena už v polovině dubna.

„Problém to bude a já zatím neformálně vyjednávám s kolegy v Evropské komisi. Nicméně se dá očekávat, že vydá rozhodnutí proti ČR. Doufám, že jsme schopni během šesti měsíců vyjednat to, že se nám posunula platnost,“ konstatovala ministryně ve vyjádření pro Českou televizi.

Brusel může v krajním případě pozastavit Praze i čerpání dotací. Podle ministerstva pro místní rozvoj by mohlo jít o miliardy, i když jsou nové operační programy teprve ve fázi příprav.

Senát se bojí normu pustit dál

Zákon o veřejných zakázkách počítá třeba s tím, že přestane být stěžejním kritériem soutěží nejnižší cena, nebo že se zvýší limity u víceprací z 30 procent na 50 procent. Zadavatelům také umožní vyloučit nespolehlivé uchazeče. 

Senátoři vedle řady výhrad požadují, aby zákon začal platit půl roku po schválení. „Zákon je velmi složitý. Je to úplně nový zákon a jedná se o velké peníze i velká rizika. Z toho důvodu jsme došli k závěru, že je lepší, aby tam byla delší lhůta,“ vysvětluje předseda Senátu Milan Štěch.

Události ČT: Šlechtová jedná s Evropskou komisí kvůli veřejným zakázkám (zdroj: ČT24)

Výtky senátorů pošlou zákon zpět do poslanecké sněmovny, a kdy přijdou na řadu tam, ještě není jasné. Ovšem před 18. dubnem, kdy má zákon vejít v platnost, o něm poslanci znovu rozhodovat zřejmě nestihnou.

Česká republika ovšem není jedinou zemí osmadvacítky, která se potýká s problémy kvůli nastavené lhůtě. Jak uvést zákon o veřejných zakázkách do praxe včas, řeší zhruba polovina států.