Bezpečnostní stupeň Alfa plus. Vojáci se zbraněmi budou hlídkovat do odvolání

Události ČT: Stupeň Alfa plus platí do odvolání (zdroj: ČT24)

Dvojnásobek vojáků je nově připraven k nasazení na jižní hranici České republiky; z původních tří set padesáti jich je od dubna v pohotovosti sedm stovek. Část z nich si během úterka vyzkouší nasazení na místě určení. Kvůli teroristickým útokům platí zvýšená opatření také pro celou armádu – stupeň bezpečnosti Alfa plus. V armádních objektech bude platit až do odvolání.

Zvýšená bezpečnostní opatření platí od teroristických útoků v bruselském metru a na tamním letišti. Vojáci se samopaly a útočnými puškami jsou vidět třeba u vojenských letišť, muničních skladů nebo u ministerstva obrany.

„Změna bezpečnostního stavu nerozšiřuje případy, kdy je možné zbraň použít,“ přibližuje jednu z okolností stupně Alfa plus Tomáš Procházka z oddělení ochrany objektů ministerstva obrany. Panika podle něj není na místě, ale se zhoršující se situací ve světě jsou preventivní opatření vhodná.

Vojáci hlídkují na veřejných místech spolu s policisty. „Každý voják má status policisty, to znamená stejná práva i povinnosti jako policista,“ konstatuje Pavel Jinek z úkolového uskupení Armády České republiky.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) považuje za důležité správně odhadnout vhodnou chvíli k ukončení bezpečnostního stupně. Jak dlouho bude platit, ale zatím není jasné.