Kauzy by měl soudcům přidělovat náhodně automat

Události: Soudci budou dostávat kauzy podle náhodného přidělení (zdroj: ČT24)

Ministerstvo spravedlnosti chce zavést do praxe rozdělování případů jednotlivým soudcům náhodný počítačový generátor. Díky němu pak soudce nebude moct ani odhadnout, která kauza skončí u něj na stole. V současnosti se soudci střídají podle pořadníků, které se opakují dokola. Podle ministerstva není těžké tento systém zneužít.

„Pokud někdo ví, kde zrovna to kolečko je, dá se počkat s návrhem do správného okamžiku, aby to vyšlo na daného soudce,“ přibližuje odhadnutelnost stávajícího systému ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Podle něj znemožňuje automatický počítačový program předvídatelnost i u řady malých soudů, kde se u části agendy střídají jen dva soudci. Je to podle něj obdobné, jako sázet v ruletě. „I když sázíte jenom na černou a červenou, nikdy nevíte, jestli vyhrajete,“ podotýká.

Ilustrační foto
Zdroj: Andrey Popov/Thinkstock

Zároveň Pelikánův resort plánuje postupné slučování některých malých soudů, aby generátor mohl zavést plošně. Některé okresní soudy totiž v současnosti disponují v určitých specializacích jediným soudcem.

  • Na potřebnost náhodného rozdělování případů soudcům ukazuje mimo jiné i obvinění chomutovského soudce Ivana Nováka. Ten si měl podle policejní verze na konci pracovní doby zkontrolovat, že další žádost o propuštění zamíří právě k němu, a pak dal vědět advokátu Josefu Douchovi, ať požádá o propuštění svého klienta. Oba ale odmítají, že by cokoli ovlivňovali a předali si úplatek.