Půlmaraton za prvního teroristického stupně: Desítky policistů i bezpečnostní rámy

Události: Bezpečnost a Pražský půlmaraton (zdroj: ČT24)

V Praze se v sobotu konal tradiční běžecký půlmaraton – největší sportovní akce od chvíle, kdy byl v Česku vyhlášen první stupeň ohrožení terorismem. V centru města bylo 11,5 tisíc běžců, nad bezpečností jejich a diváků dohlížely desítky policistů a vojáků.

Největší množství policistů, ale také pracovníků soukromé bezpečnostní agentury se po celou dobu zdržovalo na startu a v cíli. Tedy tam, kde bylo nejvíce lidí.

Kontroly byly náhodné. Část běžců proto před startem prošla bezpečnostním rámem. Obavy měli někteří z nich ještě před cestou do Česka.

Stalo se nám, že se běžci ptali na bezpečnost, protože různé státy vydávaly různá upozornění. Vysvětlili jsme jim, že bezpečnost je tady opravdu na vysoké úrovni.
Václav Skřivánek
ředitel pražského půlmaratonu

Desítky policistů, strážníků a taky soukromá agentura měly na starosti 21 kilometrů závodu. Nejdřív celou trasu zkontrolovali, potom ji v průběhu akce hlídali.

Přestože na startu byla kontrola důsledná, na trase závodu bylo dohledu již méně. V těchto místech hlídkovali strážníci hlavně kvůli dopravě.

Trasa běhu
Zdroj: ČT24

Dotázaní strážníci odhadovali, že jsou rozmístěni zhruba po padesáti metrech od sebe. 

Zvýšený bezpečnostní stupeň platil v sobotu dvanáctý den. Mluvčí pražské policie Iveta Martínková uvedla, že v ulicích metropole na bezpečnost osob dohlížel standardně zvýšený počet policistů, mimo jiné i smíšené hlídky policistů a příslušníků armády České republiky.

Společné hlídky je možné potkávat na větších náměstích, nádražích nebo v městské hromadné dopravě. Při půlmaratonu zasahovat nemusely.