ČSSD si na zaplacení penále Altnerovi zřejmě vezme úvěr

Sociální demokracie si zřejmě vezme úvěr na splacení svých závazků vůči bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi. Soud ve čtvrtek straně uložil zaplatit přes 330 milionů korun. Vedení čeká na doručení písemného rozsudku, ale už teď špičky partaje slibují, že podají dovolání k Nejvyššímu soudu. Vadí jim možná podjatost a obstrukce protistrany. Altner je v současnosti v jiné kauze stíhán kvůli zpronevěře, což považuje za politickou kriminalizaci.

ČSSD bude o platbě Altnerovi jednat příští týden. Předseda poslanců strany Roman Sklenák považuje za nejpravděpodobnější variantu, že si sociální demokraté na úhradu vezmou úvěr. Podobně hovořil také místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec.

Vládní strana je podle svých vrcholných představitelů připravena pravomocné rozhodnutí soudu respektovat, využije ale dovolání k Nejvyššímu soudu, které nicméně nemá odkladný účinek. Argumentovat bude také tím, že Altner řízení schválně zdržoval.

Smlouvu podepsal Miloš Zeman

ČSSD uzavřela v roce 1997 se Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc mu bude vyplacena smluvní odměna ve výši deset procent z hodnoty Lidového domu, pokud se podaří prosadit právo ČSSD.

Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Současný prezident republiky v pátek prohlásil, že za viníky vysokého penále považuje své následovníky v čele ČSSD Stanislava Grosse, Vladimíra Špidlu, Jiřího Paroubka a Sobotku. Od Zemanova odchodu z čela strany v roce 2001 prý 15 let předstírali, že je všechno v pořádku a nechali pokutu „vesele nabíhat do astronomických výšin“. Altner patří mezi ty, kdo významně přispěli k pozitivnímu vyřešení celého sporu o Lidový dům, míní Zeman.

Hamáček: Vysoké penále zavinil Altner

Podle místopředsedy strany Jana Hamáčka je smlouva jen jedním z faktorů, proč je částka k zaplacení tak vysoká. „Samozřejmě pokuta byla zapracovaná ve smlouvě. Ten největší problém je, že soud trval asi 16 let, a pokud vím, tak hlavním důvodem byly obstrukce a průtahy ze strany pana Altnera, který, pokud vím, neplatil soudní poplatky a prodlužoval jednání,“ řekl. Výši smluvní pokuty označil za paradoxní vzhledem k tomu, že průtahy nebyly chybou ČSSD.

Altnerův advokát Václav Veselý však tvrdí, že jeho klient pouze využíval zákonné možnosti, když například ze sociálních důvodů žádal o osvobození od soudních poplatků. 

Advokát Miroslav Krutina pro Českou televizi uvedl, že je teoreticky možné, že se částka ještě změní. „Pokud se navýšení pokuty odehrálo i za přispění žalobce, pak je otázkou, zda požadování celé té sumy nepřekračuje obecné pojetí spravedlnosti a zda by nešlo najít právní nástroj, kterým by se ta částka moderovala,“ uvedl Krutina.

Kvůli situaci se ve čtvrtek večer sešlo i grémium strany. Místopředsedu Martina Starce, který má na starosti hospodaření sociální demokracie, strana pověří, aby do příštího týdne připravil alternativy řešení situace, která vznikla. Rozhodnutí má padnout po návratu předsedy strany a vlády Bohuslava Sobotky z cesty do USA.

ČSSD bude hledat, kde šetřit

Hamáček zatím nechtěl upřesnit, na jakých místech by mohla strana šetřit, aby dlužnou částku a pokutu zaplatila. „Nějaký úsporný program bude potřeba, ale to je to, co bude řešit pan místopředseda Starec,“ uvedl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Strana plánovala do kampaně pro letošní podzimní krajské a senátní volby dát řádově 100 milionů. Hamáček nechtěl říct, jestli by právě tyto peníze mohly být první, na které by ČSSD mohla sáhnout. „To si teď netroufnu komentovat nebo spekulovat,“ řekl.

„Musíme pracovat na naší volební kampani. Nebude o počtu billboardů ani o tunách rozdaných koblih, ale o volebním programu a vizích. Věřím, že kandidáti sociální demokracie nemají problém vyrazit mezi lidi do terénu. V krajských volbách to bude z naší strany maximálně kontaktní kampaň,“ uvedl v pořadu Události, komentáře hejtman Michal Hašek (ČSSD).

  • V posledních letech strana ročně hospodaří se zhruba 200 miliony korun, loni to bylo 175 milionů. Ve volebních letech se výdaje blíží i k 300 milionům.
  • Loni byla strana v zisku 27 milionů, pro letošní rok plánovala schodek 15 milionů.
  • Hlavní část příjmů získává strana od státu ve formě příspěvku na činnost, jehož výše se odvozuje od zisku ve volbách do sněmovny a počtu poslanců, senátorů a krajských zastupitelů.
  • Loni tak strana získala 133,3 milionu. Z členských příspěvků loni inkasovala přes 18 milionů.

Podle 1. místopředsedy strany Milana Chovance bude ČSSD muset šetřit, ale situaci vyřeší. „Částka je sice veliká, je to dvouletý rozpočet sociální demokracie, ale není to likvidační částka. Je to nepříjemné, ale zvládneme to,“ uvedl Chovanec.

ČSSD by měla zaplatit do tří dnů od doručení rozhodnutí

ČSSD by Altnerovi měla přes 337 milionů zaplatit do tří dnů od doručení čtvrtečního rozhodnutí pražského městského soudu oběma stranám sporu. Vyplývá to z rozsudků, které citoval Altnerův advokát Václav Veselý.

Lhůta je však podle Veselého teoretická a zpravidla se nedodrží. „Nikdo na tom nelpí, aby to bylo do tří dnů. Jednak se musí vyznačit právní moc u soudu, takhle je to teoreticky,“ řekl. Z veřejných vyjádření zástupců ČSSD zatím cítí vstřícnost částku uhradit. „Ale nechci spekulovat, co bude, jestli sociální demokracie zaplatí, nebo nezaplatí,“ dodal.

Mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci zdůraznila, že ve čtvrtek bylo rozhodnutí teprve vyhlášeno. „Teď se musí písemně vypracovat a prostřednictvím obvodního soudu doručit,“ upozornila Puci. Podle občanského soudního řádu má soud na vypracování rozsudku 30 dní, lhůta se však muže prodloužit.

Stíhání za zpronevěru Altner považuje za politickou kriminalizaci

Po advokátovi Altnerovi do pátku pátrala policie, protože se vyhýbal jinému soudu, kde čelí obžalobě ze zpronevěry. Soud však v pátek policejní pátrání odvolal. Muž je stíhaný kvůli zpronevěře víc než 800 tisíc korun, za což mu hrozí dva až osm let vězení. Jeho kauzu začne soud projednávat 27.dubna, uvedla v pátek mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 10 Libuše Jungová. Policisté po Altnerovi pátrali od loňského 24. listopadu.

obrázek
Zdroj: ČT24

V říjnu byla na Altnera podle Jungové podána obžaloba, ale muž se neúčastnil řízení, které soudu předchází. Byl mu přidělen advokát a stíhání proti němu bylo vedeno jako proti uprchlému. „Pátrání bylo odvoláno z důvodu, že se prokázalo, že byl ve čtvrtek osobně na civilním soudním řízení,“ vysvětlila Jungová. Soud zrušil stíhání krátce po poledni a hned nařídil termín hlavního líčení, kam by se měl Altner dostavit osobně.

Altner uvedl, že trestní stíhání kvůli zpronevěře považuje za politickou kriminalizaci a skandalizaci. Dodal, že se nenechá donutit, aby upustil od vymáhání peněz, které mu ČSSD musí zaplatit. „Pokud mě má zastrašit, abych upustil od vymáhání rozsudku na ČSSD alespoň odkladem splátek, dosáhne pravého opaku, zavřít mohou, zaplatit musí,“ prohlásil.

V prohlášení se Altner pozastavil nad tím, že mu policie nedoručovala písemnosti ohledně stíhání na jeho adresu v Praze 10. „Ale (posílala je) na ohlašovnu Obecního úřadu Třebotov, kde jsem byl proti své vůli rozhodnutím úřadů registrován k trvalému pobytu a kde nemohu přebírat poštu,“ uvedl bývalý advokát.