Policie při čínské návštěvě přehradila Prahu, předem nikoho nevarovala

TÉMA UDÁLOSTÍ: Jak fungují zábory? (zdroj: ČT24)

Až na poslední chvíli se lidé během návštěvy čínského prezidenta v Praze dozvídali, kam se nedostanou, protože místem projede delegace. Řada podnikatelů si stěžuje, že kvůli nečekanému záboru přišla o tržby a chtějí náhradu. Policisté, kteří uzavírky zajišťovali, je odkázali na Úřad vlády.

Na dopad uzavírek během průjezdů čínské delegace si stěžují provozovatelé pražských restaurací, obchodů i hotelů. Podle manažera hotelu Questenberk Lukáše Pospíšila v době, kdy byli čínský a český prezident v nedalekém Strahovském klášteře, se hosté do budovy, kde byli ubytováni, déle než tři hodiny nemohli dostat. „Policie nám oznámila, že je to náš problém,“ podotkl.

Oproti minulým návštěvám významných státníků policisté o pohybech čínské delegace a souvisejících uzavírkách předem neinformovali. Majitel restaurace Malý buddha na Pohořelci Phung Nguyen srovnal situaci s někdejší návštěvou Baracka Obamy, kdy o plánovaných uzavírkách podnikatelé věděli s týdenním předstihem.

Stejně jako řada dalších podnikatelů by chtěl náhradu škody. Během uzavírky nemohli přicházet zákazníci, a protože o tom předem nevěděli, nemohli se prodejci či restauratéři řádně připravit. „Musí být informace dopředu. My platíme spoustu věcí – zaměstnance, nájem, vodu, elektřinu,“ podotkl Phung Nguyen.

Specifikovaná nebyla místa, která měla být uzavřena, ani v dokumentu od dopravního odboru pražského magistrátu, upozornil server Neovlivni.cz. Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana je to ale v pořádku. „Policie a bezpečnostní složky nechtěly dopředu informovat o pohybu čínské delegace. Z toho důvodu nebylo předem informováno, ke kterým uzavírkám a kde dojde,“ řekl.

Ministr se bude plánováním uzavírek zabývat

Kvůli uzavření veřejného prostoru během návštěvy Si Ťin-pchinga a jeho delegace chce opoziční poslankyně Jana Černochová (ODS) interpelovat ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). „Léta platilo – byť třeba zvykovým právem – že se předem vymezí trasy, dopravní opatření, zveřejní se trasy a omezení a občané budou vědět, kudy se ráno dostanou do práce,“ poukázala.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) se Milan Chovanec (ČSSD) již dopady uzavírek zabývá a také zjišťuje, zda byl jejich rozsah nutný. „Ujistil nás, že se s těmi situacemi seznámí, bude mluvit s policejním prezidentem,“ řekl Zaorálek.

Návštěva dvou prezidentů uzavřela Hrad na tři dny

Bezpečnostní omezení – byť ohlášená – jsou ale při velkých státních návštěvách běžná. Uzavíráno bývá okolí Pražského hradu, ale i ulice, kudy kolony se státníky projíždějí. Bylo tomu tak i v roce 1990, když přijel George Bush. Na Václavském náměstí společně s Václavem Havlem vystoupil na krytém pódiu chráněném neprůstřelným sklem.

Když o dvacet let později přiletěli Barack Obama a Dmitrij Medvěděv podepsat smlouvu START, byl na tři dny uzavřen celý hradní areál.

Prezidentské páry na I. nádvoří při návštěvě Baracka Obamy v Praze
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak

O rok dříve, když byl Barack Obama v Praze poprvé, se okolí Hradčanského náměstí otevřelo pouze na jeho projev. V témže roce si rozsáhlá bezpečnostní opatření vyžádala také návštěva papeže Benedikta XVI.

O zábor může požádat každý

Ne všechna omezení, která při návštěvě čínského prezidenta nastala, souvisela přímo s pohybem delegace. Zábory území na stovce míst si vyžádali buď příznivci (v 69 případech), nebo kritici (v 31 případech) Číny. 

O dočasné využití veřejného prostranství, tedy zábor může požádat téměř kdokoliv nad 18 let. Splňovat musí pravidla, která určuje zákon o pozemních komunikacích. Současně ale zábor není zárukou, že akce proběhne. „V případě, že by policie naznala, že se z bezpečnostních důvodů musí opustit místo a musí být přerušena, tak to se může stát,“ upozornila Denisa Kapitančiková z radnice městské části Brno-střed.

Zábor také může zrušit soud, když některá skupina nahlásí více záborů najednou, aby zabránila vystoupení oponentů. V tom případě dostávají přednost organizátoři, kteří akci na místě opravdu chtějí pořádat.