Soud osvobodil policistu: Ženu, kterou zastřelil v ujíždějícím autě, neviděl

Události: Střílející policista bez trestu (zdroj: ČT24)

Soud osvobodil bývalého policistu Jiřího Tišlera, jenž v roce 2012 neúmyslně zastřelil ženu v pronásledovaném autě. Tišler chtěl prý vozidlo, ujíždějící do protisměru po Strakonické ulici, pomocí služební zbraně zastavit. Ženu na místě spolujezdce ale neviděl, myslel si, že je řidič ve voze sám. Proto prý střílel na pravou stranu auta. Rozsudek není pravomocný.

Soud své rozhodnutí podepřel zejména znaleckými posudky, které jsou podle předsedkyně senátu Veroniky Cukerové nevyvratitelné. Důležitým důkazem byl také záznam ze služebního vozidla, kde není jediná zmínka o tom, že by ve vozidle policisté viděli další osobu.

Incident se odehrál 1. února 2012 na pražském Zlíchově. Policisté se pokoušeli zastavit ukradené auto, recidivista Václav Hlinovský, jenž auto řídil, ale začal ujíždět. Nejprve se srazil s policejním vozem, poté se snažil najíždět na Tišlera. Ten proto čtyřikrát vystřelil ze služební zbraně, řidič ale začal ujíždět do protisměru, na což policista reagoval dalšími pěti výstřely. Po několika stovkách metrů Hlinovský z auta vystoupil a utekl. Ve voze zůstala
mrtvá žena.

Policie tehdy Hlinovského dopadla po osmi dnech, za řízení pod vlivem drogy mu soud uložil podmínku. Mladík byl před tímto trestem dvacetkrát stíhán za majetkovou a násilnou trestnou činnost, nyní je opět ve vězení.

Za usmrcení z nedbalosti bývalému policistovi hrozilo až šest let vězení. Případ v minulosti dvakrát odložila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) s tím, že policista nepochybil. Po naléhání matky mrtvé dívky ale nechalo Nejvyšší státní zastupitelství případ znovu prověřit a GIBS nakonec bývalého policistu obvinila.