Zeman čeká příliv Číňanů, žádá pro ně bezvízový styk

Česko může očekávat příliv čínských turistů, a je proto žádoucí zavést s Říší středu bezvízový styk. Při návštěvě Královéhradeckého kraje to prohlásil prezident Miloš Zeman, jenž v uplynulých třech dnech v metropoli hostil prvního muže Číny Si Ťin-pchinga.

Zrušení víz do Česka bylo podle hlavy státu jedním z témat, které spolu s čínským prezidentem v uplynulých dnech probírali. Zeman navíc očekává, že si ho masivnější zájem čínských turistů o Českou republiku beztak vynutí.

Zatím se podle prezidenta podařilo dosáhnout toho, že čínští podnikatelé mají pětiletá komerční víza. „Rozšiřujeme počet generálních konzulátů v Číně a provádíme takzvaný vízový outsourcing, to znamená, že víza se mohou vydávat i mimo konzuláty. Ale to všechno je jen náhradní řešení a finální cíl je skutečně zrušení víz,“ prohlásil.

Kritika evropské byrokracie

Prezident při návštěvě kritizoval požadavek Evropské unie na vypracování nových posudků dopadu na životní prostředí (EIA) pro stavbu dálnic v Česku. Označil jej za zbytečnou byrokratickou překážku. „Evropská byrokracie se vyznačuje tím, že se plete do věcí, do kterých jí nic není, jako jsou unifikované rozměry traktorových sedaček,“ řekl podle agentury ČTK Zeman.

Zeman uvedl, že problém s EIA se na východě Čech týká stavby dálnice D11 z Hradce Králové směrem k Jaroměři a dál k polským hranicím a stavby R35 od Hradce Králové na Moravu.

Úsek na polské hranice je projektově připraven, pozemky jsou vykoupené, peníze na to jsou a co čert nechtěl, Evropská komise si vymyslela novou EIA a všechno se bude muset zadat znova.
Miloš Zeman

Česká republika se nyní snaží dojednat výjimku pro stavby, kterým EU neuznává staré posudky EIA. Problémy s posudky na životní prostředí má v Česku 98 dopravních staveb za zhruba 130 miliard korun. 

Na Královéhradecku Zeman stráví dva dny

Zeman také řekl, že mezi Českem a Čínou budou létat tři linky, které budou výrazným impulsem pro nárůst čínských turistů. Zatím Česko podle Zemana ročně navštíví asi 300 000 turistů z Číny.

Svůj program na Královéhradecku Zeman zahájil setkáním se zastupiteli a hejtmanem Lubomírem Francem. Během následujících dvou dní ho čeká také návštěva slévárny a strojírny v Třebechovicích pod Orebem nebo jednání s osobnostmi a podnikateli kraje v Mladých Bukách na Trutnovsku.