Pomlázka a malovaná vajíčka. Křesťanské Velikonoce střídají lidové zvyky

Je červené pondělí, poslední z velikonočních svátků. Tento den patří především lidovým zvykům a tradicím. Chlapci chodí dopoledne na koledu s pomlázkami a dívky jim rozdávají barvená vejce. Detaily se pak liší v každém kraji. Z křesťanského hlediska se ale k tomuto dni žádná oslava neváže.

„Vyšlehání pomlázkou je spojeno s magií plodnosti, na ženy se má přenést plodivá síla z čerstvých proutků,“ popisuje původ jedné z tradic vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová. Chlapci pak dostanou za odměnu pentli na pomlázku a barvená vajíčka.

Ne všichni ale právě vajíčka barví sami. A stejné je to i u pečení velikonočního pečiva, beránků a mazanců. „Z geografického rozložení prodejů vidíme, že v menších městech se stále více peče, zatímco ve velkých městech se více kupují právě mazance,“ dodává mluvčí sítě obchodů Albert Jiří Mareček.

Po Vánocích jsou pro obchodníky právě velikonoční svátky druhým nejdůležitějším svátkem v roce. Tržby se jim obvykle zvýší až o třetinu.

Z pomlázky domů autem

Na bezpečnost na silnicích bude během celého pondělí dohlížet na 1500 policistů. Zaměří se hlavně na opilé řidiče. Podle šéfa dopravní policie jsou totiž Velikonoce z hlediska bezpečnosti jedním z nejrizikovějších období roku. Loni o prodlouženém víkendu zemřelo na silnicích jedenáct lidí, letos od čtvrtka do pondělí nejméně sedm.

Velikonoční pondělí je dnem zvyků, tradic a autonehod (zdroj: ČT24)