Pojišťovny se předhánějí v bonusech. Na přechod od jedné k druhé zbývají tři dny

Události: Na změnu zdravotní pojišťovny zbývají tři dny (zdroj: ČT24)

Příspěvek na odvykání kouření, dentální hygienu nebo nákup bezlepkových potravin. I takové jsou bonusy, které nabízejí některé pojišťovny svým klientům. Zdravotní pojišťovnu mohou Češi vyměnit jednou za rok a jeden z termínů vyprší už za tři pracovní dny.

I když se nabídka bonusů neustále rozšiřuje, neměly by být tyto příspěvky při volbě pojišťovny tím rozhodujícím. Lidé by si měli zejména ověřit, zda má jejich lékař s pojišťovnou, ke které chtějí přestoupit, uzavřenou smlouvu.

Zdravotní pojišťovnu mohou lidé vyměnit maximálně jednou za rok. Vybrat si mohou ze dvou termínů – do konce března nebo do konce září. Postup je pak u všech společností stejný, musí se vyplnit požadovaný formulář buď osobně na pobočce, nebo elektronickou cestou.

Změna zdravotní pojišťovny
Zdroj: ČT24

Kdo se ke změně pojišťovny rozhodne, musí to nahlásit i svému zaměstnavateli, a to do osmi dnů od data platnosti.

Už bez náborářů

Dříve platily pojišťovny milionové částky externím firmám, které jim přetahovaly od konkurence nové klienty. Jejich praktiky ale nebyly vždy úplně čestné. Například k rodině Žigových přišli zástupci jedné takové firmy s tím, že kontrolují platnost jejich pojištěneckých průkazů. Rodina pak podepsala dokument, o kterém si myslela, že je to protokol o kontrole. Místo toho ale v podstatě přestoupila k jiné pojišťovně.

Ministerstvo zdravotnictví proto tyto externí náboráře úplně zakázalo, a to pod hrozbou až pětimilionové pokuty.