Velikonoční lyžovačkou na horách končí zimní sezóna. Vyjíždí cyklovlaky

Na horách pomalu končí zimní sezóna. V mnoha areálech se o Velikonocích lyžuje naposledy, zavírají i některé restaurace a penziony. Naopak na jihu Čech počítají s tím, že sjezdovky budou otevřené ještě začátkem dubna. Mnozí sportovci ale již vyměnili lyže za kola. Využít mohou cyklovlaky vypravované Českými drahami.

V Kašperských Horách prodávali poslední jízdenky už jen na malý vlek. Příští týden se začne s úklidem, sezóna je u konce. Ze sjezdovek musí všechno pryč, na svazích se namísto lyžařů bude prohánět skot. „Sklidit areál trvá přibližně měsíc,“ říká vedoucí lyžařského areálu v Kašperských Horách Karel Pokorný.

Na půl roku odejdou také všichni vlekaři, většinou do jiných sezónních prací. „Půjdeme do kamenictví, budeme dělat pomníčky. Od listopadu jedeme nanovo,“ prozrazuje plány pracovník areálu v Kašperských Horách Martin Beránek.

To v lyžařském středisku Zadov na Šumavě je možné se na sjezdovkách projet až do 3. dubna. „Návštěvnost je zatím poměrně vysoká,“ pochvaluje si jarní návštěvu mezi pěti sty až tisícem lyžařů provozní areálu Petr Vondraš.

Ve střediscích se kromě vleků uzavřou také penziony. Odpočinek až do léta ale na jejich majitele většinou nečeká. „Odpočíváme na maltě, jak se říká,“ směje se vedoucí penzionu Černý vlk na Kvildě Lukáš Parkman.

Na horách končí sezona (zdroj: ČT24)

S kolem do vlaku

Milovníci fyzické námahy již mohou zimní sportovní náčiní vyměnit za jarní. Vyznavačům cykloturistiky vychází vstříc i České dráhy. Za vzdálenějšími cíli není třeba se na kole plahočit až z domova, je možné se přiblížit vlakem. Mnohé jsou totiž vybaveny speciálními vagony určenými pouze pro bicykly.

Do vagónu se jich vejde 40, obvykle proto není třeba ani rezervace. Průvodčí ochotně pomůže se zavěšením kola na speciální hák. Přeprava jednoho stroje stojí pár desítek korun. „Nemusím si kolo hlídat, mám tu cestu pohodlnější,“ pochvaluje si výletník Rostislav Spíchal.

„České dráhy přepravují kola téměř ve všech spojích, je to asi 6 a půl tisíce vlaků. Kromě těchto pravidelných vypravujeme i některé speciální vlaky,“ říká mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Speciální vlaky pro cyklisty
Zdroj: ČT24

Mezi ně patří například Expres Pálava – Podyjí mezi Brnem a Znojmem, nebo dva spoje vyrážející z Prahy, buďto z Masarykova nádraží přes Hostivice do Zlonic, nebo z Vršovic na Kokořínsko. V Česku cestuje s kolem čím dál více lidí. Vloni České dráhy přepravily přes tři čtvrtě milionu cyklistů.

Na cyklovýlet vlakem (zdroj: ČT24)