Nejenom Ta naše česká. Vychází největší zpěvník Karla Hašlera

324 skladeb obsahuje dosud nejobsáhlejší zpěvník písní Karla Hašlera, který právě vychází. Zahrnuje i dosud nepublikované fotografie nebo básně lyrického bohéma, který za své písničky během nacistické okupace položil život.

V kánonu české populární hudby zaujímají písně Karla Hašlera pevné místo už přes sto let. Jejich autor se nejprve věnoval herectví, na kytaru se naučil hrát až během angažmá v Národním divadle. Nejznámějšími písněmi, které složil, jsou ty první, staropražské.

Písničkářovou inspirací bylo stověžaté město na Vltavě. Na Starých zámeckých schodech má svůj pomník, prostřednictvím jeho písní posluchači dlí na Císařské louce či vzpomínají na lásku na petřínských stráních.

V Praze snad není místo, o němž by Hašler nic nesložil, komentoval kdysi jeho tvůrčí činnost scénárista Gustav Oplustil. Popularitu si získal také díky vtipu a ironii svých kupletů. Mezi Hašlerovy nejznámější hity patří Hoši od Zborova, Po starých zámeckých schodech, Pětatřicátníci, Ta naše písnička česká, Čí je Praha? Naše!, Strahováček nebo Já mám holku od Odkolků. 

324 písní Karla Hašlera (zdroj: ČT24)

Dirigent, spisovatel, překladatel, šéf

Skládání písniček nebylo jedinou činností, v níž byl Hašler úspěšný. „Šéfoval Rokoku, psal revue, překládal operety, byl dirigentem FOK, vedl gramofonovou společnost, byl u vzniku Radiožurnálu, němého i zvukového filmu,“ vymezuje hudebník Radan Dolejš široké pole působnosti zlíchovského rodáka.

Hašlerova hudba se vyznačuje jednoduchostí, zapamatovatelností, populárními tématy i vlasteneckou notou. Někteří proto jeho tvorbu označují za kýč. „Kýčaři většinou za své kýčovité vlastenectví neobětují život. Hašler to udělal,“ konstatuje hudebník a publicista Přemysl Rut.

Zavražděn nacisty v Mauthausenu

Za německé okupace Hašler i přes zákaz zpíval vlastenecké a protinacistické písně. Ostré parodie na protektorát a nacisty a vlastenecký postoj ovšem vedly k jeho zatčení v září 1941, a to přímo během natáčení filmu Městečko na dlani.

Byl vězněn na Pankráci a v Drážďanech a v říjnu skončil v koncentračním táboře Mauthausen. Tam zemřel zbit a mučen ledovou vodou 22. prosince 1941. I konec života slavného pražského bohéma přibližuje vycházející zpěvník.