Iráčany, které našli celníci v dodávce, převezla policie do Bělé

Řidiče dodávky, ve které celníci v pátek našli sedmnáct běženců, obvinila policie z převaděčství a také padělání dokumentů. Cestující z dodávky potom policisté prozatím převezli do uprchlického zařízení v Bělé.

Lidé, které zadrželi celníci na dálnici D2, jsou z Iráku. „Všech sedmnáct migrantů skončilo v Zařízení pro zajištění cizinců v Bělé-Jezové,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Lidé, kteří se snažili projet Českem, podle něj již žádali o azyl v evropských zemích. „Bylo to převážně v Maďarsku a Bulharsku,“ upřesnil. Tam se také z Bělé vrátí.

Podle hejtmana Michala Haška jsou mezi běženci i děti včetně kojence. „Letos jde o největší zajištěnou skupinu běženců v Jihomoravském kraji,“ poznamenal.

Devětatřicetiletého řidiče naopak policisté obvinili, a to hned ze dvou trestných činů. „Řidiče dodávky břeclavští kriminalisté obvinili ze zločinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice a přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny,“ přiblížil Pavel Šváb. Vyšlo totiž najevo, že měl falešný řidičský průkaz. Údajně ho koupil za tisíc korun. Policisté by chtěli řidiče také poslat do vazby.

Detenční zařízení v Bělé pod Bezdězem je jedním ze tří obdobných středisek, které jsou v současnosti v provozu. Podle údajů ministerstva vnitra v něm před příchodem skupiny Iráčanů bylo pouze osm lidí, bylo tedy méně vytížené než Vyšní Lhoty a Drahonice.

Detenční zařízení Bělá-Jezová
Zdroj: Ministerstvo vnitra

Do zařízení pro zajištění cizinců přijíždějí lidé, které policie nebo celní správa přistihne v Česku bez dokladů a v republice nežádají o azyl. Při detenci jsou zadržení lidé identifikováni. Ministerstvo vnitra zdůrazňuje, že v ní končí pouze lidé, kteří se v Česku ocitnou v rozporu se zákonem.