Hrad si vyzkoušel salvy nanečisto. Vítání čínského prezidenta někteří politici kritizují

Pražský hrad se připravuje na návštěvu čínského prezidenta. Ve čtvrtek ráno tam vojáci cvičně odpálili dělostřelecké salvy a po Praze se objevují uvítací billboardy. Ne všichni však s takovými přípravami na návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga souhlasí. Proti je například starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09), který mluví dokonce o „lezení do zadnice“. Policie navíc oznámila, že v okolí Pražského hradu nebudou v úterý jezdit ani tramvaje.

„Chápu, že státní návštěvě se sluší připravit přivítání se všemi poctami, které předepisuje protokol a dobré způsoby. Lézt ale někomu do zadnice tím, že po městě vyvěšuji vlaječky jeho země, mi přijde přes čáru, zvláště pak v případě, že se jedná o stát, se kterým nemá Česká republika žádný bližší vztah,“ napsal Kolář v oficiální reakci.

Je to totiž právě Kolářova Praha 6, kde se na Evropské třídě, která vede od letiště, objevily čínské vlaječky a billboardy, které vítají čínské prezidenta – česky i čínsky. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka jsou ale takové přípravy naprosto v pořádku, protože jde o velmi vzácnou návštěvu.

Čínský prezident přiletí do Prahy na Velikonoční pondělí odpoledne a hned poté odjede do Lán, kde ho uvítá prezident Miloš Zeman. V úterý má Si Ťin-pching po setkání se Zemanem na Hradě naplánovanou sérii schůzek. Sejde se s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) , šéfem Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD), premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) a při večeři se potká i s bývalým prezidentem Václavem Klausem a pražským arcibiskupem Dominikem Dukou.

Ve středu před odletem z Česka zavítá na podnikatelské fórum a do Strahovského kláštera. 

Policie zřizuje bezpečnostní i bezletové zóny

Po celou dobu návštěvy čínského prezidenta budou nad Hradem, úřadem vlády a zámkem v Lánech platit bezletové zóny. Zákaz letu v těchto místech bude platit i pro drony a jiná podobná zařízení. V místech, kde se bude v Praze diplomatická návštěva pohybovat, budou platit i bezpečnostní zóny. Kvůli vyhlášenému prvnímu stupni ohrožení terorismem budou v ulicích působit smíšené hlídky ozbrojených policistů a vojáků.

V Praze si bezpečnostní opatření vyžádají omezení v silniční dopravě, městské hromadné dopravě nebo budou uzavřeny některé lokality, veřejná prostranství či památky zejména v centru metropole. Policie ale ke konkrétním místům nechce z taktických důvodů zveřejňovat bližší informace.

Události: Přípravy na návštěvu čínského prezidenta (zdroj: ČT24)

 V úterý nepojedou kolem Hradu tramvaje. „Tramvajová linka 22 bude po celý den odkloněna po trase Malostranská - Hradčanská - Vozovna Střešovice - Hládkov - Malovanka. Zastávky Královský letohrádek, Pražský hrad, Brusnice a Pohořelec budou zrušeny,“ uvedl mluvčí DPP Jiří Štábl.

Podle ředitele hradního protokolu Jindřicha Forejta bezpečnostní opatření odpovídají významu návštěvy i bezpečnostní situaci, která v Evropě panuje. „Čelíme bezprecedentní situaci ohledně bezpečnosti a návštěva takového představitele země, jako je Čína, s sebou určitě nese určitou náročnost,“ dodal Forejt.

Demonstrovat se bude i tak

Jak odpůrci, tak příznivci čínské návštěvy si na pražském magistrátu zamluvili desítky míst po celé Praze včetně okolí budov, které by měl Si Ťin-pching navštívit. Protože úřad u většiny z nich zaregistroval jako první Česko-čínskou obchodní asociaci, bude mít tento pročínský spolek před aktivisty přednost.

Hlavní demonstraci proti návštěvě Si Ťin-pchinga chtějí aktivisté uspořádat v úterý na Hradčanském náměstí v Praze. Na akci plánují vyjádřit nesouhlas s českou zahraniční politikou, příjezdem hlavy Číny, ale třeba i s pronásledováním příznivců hnutí Fa-lun-kung.