Bývalý šéf ŘSD Laušman vysoudil na státu 52 tisíc korun. Požadoval více než milion

Bývalý šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Petr Laušman vysoudil na státu necelých 52 tisíc odškodného plus náhradu nákladů řízení za stíhání v kauze nevýhodného pronájmu sídla ŘSD na pražském Kačerově. Po státu přitom požadoval přes milion korun. Proti rozhodnutí se ještě může odvolat. ČT to sdělila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.

Laušman byl spolu s dalším exšéfem ŘSD Alfrédem Brunclíkem obviněn kvůli údajně nevýhodnému pronájmu budovy pro firmu. Laušmanovo stíhání ale soud zastavil v roce 2014. Soudkyně, která měla obžalobu projednávat, totiž zjistila, že případ z roku 2004 je promlčený. A to o pouhých pět dní, protože policisté Laušmana nestihli včas oficiálně obvinit ze špatného hospodaření.

Obžalobu na Brunclíka se snaží státní zástupce stále dostat k soudu, Obvodní soud pro Prahu 4 zatím případ vždy vrátil k došetření.

ŘSD má smlouvu na pronájem budovy na pražském Kačerově prodlouženou do roku 2022. Ročně za nájem platí 34,5 milionu korun, což je podle obžaloby dvakrát více než normální tržní cena. Smlouvu ŘSD uzavřelo se společností Office House Kačerov, která sídlí v panelovém domě v kanadském Torontu. 

Další případ: Zastaven

Laušman byl stíhán také v kauze dálničních odpočívadel, ve které šlo o nevýhodné smlouvy na pronájmy pozemků. Žalobci však loni trestní stíhání zastavili. Na bývalé manažery ŘSD byla v roce 2011 uvalena vazba, v níž strávili od tří do osmi měsíců. 

Podle policie jeden z manažerů ŘSD uzavřel v roce 2006 se dvěma společnostmi nevýhodné smlouvy a jejich dodatky o pronájmech pozemků a vybudování obslužných zařízení jako čerpací stanice a odpočívadla na dálnicích D47 a D5. Policie považovala smlouvy za krajně nevýhodné pro Českou republiku. 

Státní zástupkyně Denisa Sotáková však uvedla, že důvodem pro zastavení trestního stíhání byly nesprávné právní závěry a procesní pochybení policejního orgánu, který věc v roce 2011 zpracovával a na která nebylo reagováno ani státní zástupkyní, jež v době zahájení trestního stíhání vykonávala dozor.