Na Velikonoce se trochu oteplí, slunečná bude jen neděle

Mírné oteplení nad průměrná maxima posledních dnů očekávají o Velikonocích meteorologové. Nejtepleji má být v neděli, kdy by mělo být až 16 stupňů. Boží hod bude také jediným zcela slunečným dnem. Naopak v pondělí již má pršet a současně se mírně ochladí. Přestože na horách nebudou ani po Velikonocích teploty vysoko nad nulou a v noci může nadále mrznout, v řadě lyžařských středisek o Velikonocích skončí sezona.

Ve srovnání s loňskými Velikonocemi, kdy bylo sotva šest stupňů a ve vyšších polohách sněžilo, bude letos výrazně tepleji. Na druhé straně by ale na konci března již mohlo být slunečné počasí a teploty až kolem dvaceti stupňů. Ve skutečnosti ale bude prodloužený velikonoční víkend zhruba o třetinu chladnější, většinou zatažený a v pátek a pondělí i deštivý.

V pátek bude maximálně 7 až 11 stupňů Celsia a postupně se od západu zatáhne a začne pršet. V sobotu by měla být teplotní maxima ještě o stupeň vyšší a odpoledne budou srážky ustávat.

Neděle bude nejteplejším a také nejsušším velikonočním dnem. Bude 12 až 16 stupňů, převážně jasno, ačkoli od západu se bude postupně zatahovat. Pršet ale bude až v pondělí, kdy také klesnou teploty na 10 až 14 stupňů Celsia.

Oteplení během Velikonoc
Zdroj: ČT24

Sníh ještě připadne, ne všude ale budou otevřené sjezdovky

Sněžit bude v polohách nad 1100 metrů v pátek, v sobotu nad 700 metrů. V nejvyšších horských polohách navíc stále zůstává mnoho přírodního sněhu, na hřebenech Krkonoš je ho přes metr, jen o trochu tenčí vrstva leží v Jeseníkách – na Šeráku je stále 80 centimetrů. Na sjezdovkách potom leží většinou čtvrt až půl metru sněhu, převážně technického.

Lyžovat ale nelze všude, například na Českomoravské vrchovině je v provozu jenom jedna sjezdovka, a to Šacberk. Dobré podmínky nenabízejí lyžařům ani Krušné hory, kde bude o Velikonocích v provozu pouze Telnice, Alšovka, Klínovec, Bublava a Neklid, na některých sjezdovkách přitom obnoví provoz pouze na prodloužený víkend.

Odpojitelná dvousedačková lanovka
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

V Jihomoravském kraji je zimní sezona již minulostí a v Beskydech bude také obtížné najít fungující vlek. V Karlovicích či na Pustevně budou sjezdovky otevřené pouze do neděle, i v pondělí se bude lyžovat na Kohútce v Javorníkách.

Část sjezdovek je uzavřených i v Jeseníkách a Krkonoších

Omezený provoz je ale i v mnoha velkých a vysoko položených střediscích v Jeseníkách či Krkonoších. Podle ředitele Ski Resortu Černá hora – Pec Petra Hynka ovšem není třeba se obávat, že by to byla závažná překážka. „Ačkoli byl hlášen omezený provoz, všechny hlavní sjezdovky jsou otevřeny. Spíše ty malé, dětské sjezdovky nebo ty, které nedisponují technickým sněhem, nejsou otevřeny,“ popsal.

V řadě lyžařských středisek s Velikonocemi skončí sezona. Místy bude možné sjezdovat ještě v první polovině dubna, ale ne moc dlouho. Petr Hynek počítá s tím, že na Černé hoře se přestane lyžovat 3. dubna a v Peci pod Sněžkou o týden později.

Petr Hynek: Sezona byla, jaká byla. Prosinec se moc nepovedl (zdroj: ČT24)

Lyžařský resort, který je podle délky sjezdovek největší v Česku, očekává o Velikonocích 5 až 7 tisíc návštěvníků, což je asi polovina oproti vrcholu sezony. Provozovatelé skiareálů vesměs doufají, že o Velikonocích ještě zlepší letošní bilanci.

Lyžařskou sezonu totiž po nadějném prologu na počátku prosince zahájily nevydařené, velmi teplé Vánoce a po chladném a na sníh bohatém lednu následoval rekordně teplý únor a naopak chladnější březen. „Tuto sezonu hodnotíme jako lepší průměr,“ shrnul Petr Hynek.

Vydáno pod