V kamionu se tísnilo 76 migrantů, Maďaři za to půjdou na rok a půl do vězení

Okresní soud v Tachově poslal dva muže z Maďarska na 18 měsíců do vězení a na pět let je vyhostil z ČR. V jejich kamionu našla policie loni v létě sedmdesát šest běženců ze Sýrie, Pákistánu a Afghánistánu. Bylo mezi nimi i dvacet tři dětí, včetně několikaměsíčních kojenců. O Maďary má kvůli převaděčství zájem i Německo, kde jim hrozí ještě vyšší tresty. Verdikt není pravomocný. Muži trest přijali, státní zástupkyně Hana Stehlíková se ale odvolala. Trest považuje za mírný, navrhovala nejméně 3,5 roku.

Cizinci si mají trest odpykat ve věznici s dozorem. Podle soudce Miroslava Vajganta se společně a vědomě zapojili do činnosti organizované skupiny. Obviněným soudce klade za vinu nikoliv to, že se přiživili na neštěstí druhých, ale že převáželi do Evropy lidi, o kterých nikdo neví, co jsou zač.

Soudce: Šlo o ekonomické migranty, kteří porušovali zákony

Podle soudce se nijak nepodařilo prokázat, že by uprchlíci utíkali před válkou. „Lze se domnívat, že šlo o ekonomické migranty, kteří porušovali zákony. Nelze na ně pohlížet jako na chudáky, kteří byli ohroženi na životě,“ prohlásil.

„Je nepochybné, že je tady celá síť, která se podílí na pašování běženců, a obžalovaní byli jejím, byť nejspodnějším článkem,“ uvedl dále soudce, podle kterého organizovali po Evropě pohyb běženců jejich krajané nebo lidé z blízkosti Východu. Nejčastěji byli zmiňováni Bangladéšané a Pakistánci. 

Cizinci tvrdí, že o uprchlících nevěděli

Padesátiletému Zoltánovi Kapineczovi a osmatřicetiletému Menyhértu Sásovi hrozilo za zorganizování a umožnění nedovoleného překročení státních hranic až pětileté vězení. Oba tvrdili, že o lidech tísnících se v autě nevěděli a že netuší, kdy a jak se tam dostali. Přes Česko jeli podle svých slov do Norimberku, kde měli naložit vysokozdvižný vozík. 

Podle soudce je ale těžké si představit, že by si zkušený řidič předem nekontroloval auto. „Vozidlo muselo být téměř kapacitně vytížené. Je tedy rovněž těžko uvěřitelné, že by si toho zkušený řidič nevšiml,“ prohlásil.

Z Maďarska do Německa za 400 euro

Nákladní automobil řízený Sásem zadrželi policisté loni v létě u Ostrova u Stříbra. Uvnitř se na malém prostoru tísnilo 76 lidí, z toho 23 dětí. Lidé museli sedět na zemi namačkaní na sobě s pokrčenýma nohama, dospělí měli děti na klíně. Ve voze nebyla voda, jídlo ani řádné větrání. Za celou cestu z Maďarska nemohl nikdo vystoupit. Auto zastavilo asi dvakrát jen na několik minut. 

Obžaloba Sáse a Kapinecze vinila, že vystavili běžence ponižujícímu zacházení. Soudce ale řekl, že běženci nastoupili do auta dobrovolně, nikdo je k tomu nenutil. Viděli, jak budou cestovat a mohli si jídlo a pití sami obstarat.

Podle čtených výpovědí běženců organizovali cestu agenti, kteří je sami kontaktovali v uprchlických táborech. Po platbách v hotovosti nebo bankovním převodem jim zajistili místa na lodích, v autech, vlacích či autobusech. Za cestu pro celou rodinu se platilo tisíce eur nebo dolarů. Za cestu z Maďarska do Německa platili nejčastěji 400 eur (asi 10 800 korun). Téměř všichni se shodli na tom, že řidiče a spolujezdce před ani během jízdy neviděli.

V Německu hrozí Maďarům vyšší tresty

O Sáse i Kapinecze má zájem i německá justice, která je podezřívá, že uprchlíky převáželi opakovaně. České soudy proto už dříve rozhodly, že až jejich případ v Česku pravomocně skončí, budou předáni do Německa. Tam jim hrozí za převaděčství vyšší tresty. 

Lidí odsouzených za organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice v posledních letech přibylo. Loni si v Česku vyslechlo trest 62 lidí, tedy o 43 více než o rok dříve. V roce 2012 bylo odsouzeno deset lidí a v roce 2013 čtyři.