Krabičky cigaret s odstrašujícími obrázky podpořili poslanci, skončí i cigarety s příchutí

Od května by krabičky cigaret mohly ukazovat možné následky kouření. Poslanci novelu, která zavede nová obrazová varování, poslali do Senátu. Předloha zakáže taky prodej cigaret s jinou než charakteristickou tabákovou příchutí.

Na krabičkách cigaret bude nově kromě psaného také obrazové varování před škodlivostí kouření. Podle požadavku evropské směrnice musí obrázek zabírat nejméně 65 procent obalu. Varování bude muset být i na elektronických cigaretách. 

Novelu zákona musí Česká republika kvůli hrozbě unijních sankcí přijmout do 20. května. Doprodej cigaret v dosavadních baleních by měl být možný ještě následující tři měsíce. Připraveno je 42 variant varovných obrázků ve třech souborech, každý z nich by se měl užívat rok.

Ukázky fotografií, které budou umístěny na krabičkách cigaret
Zdroj: EUR-Lex

Varování bude muset být i na elektronických cigaretách, určitou výjimku mají mít doutníky. Novela navíc zakáže prodej cigaret s jinou než charakteristickou tabákovou příchutí. Dočasnou výjimku mají pouze mentolové cigarety. Zakázán bude prodej tabákového prášku, který se samovolně rozpouští v ústech.  

Ceny cigaret by se podle českých výrobců neměly kvůli změně podoby krabiček zvýšit. Vládní novela ale počítá s tím, že změna bude znamenat pro výrobce jednorázové náklady 200 až 300 milionů korun. Zavedení důraznějšího varování před škodlivostí kouření by mělo podle předkladatelů snížit počet kuřáků v Česku o dvě procenta.

Obchodní řetězce musí dát vyřazené potraviny potřebným

Obrázky na krabičkách cigaret zavádí novela o potravinách, která také zpřísňuje označování potravin českými logy. Obchodním řetězcům pak nařizuje předávat vyřazené nezávadné potraviny k rozdělení mezi sociálně potřebné, a to pod hrozbou mnohamilionové sankce. Poslanci novelou rovněž omezili vysílání reklamy na produkty k posílení sexuální výkonnosti jen na noční hodiny. 

Hygienikům pak zůstane právo kontrolovat stravovací zařízení. Poslanci totiž odmítli návrh, který měl ponechat tuto kontrolu jen na Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Změnu prosazoval sněmovní zemědělský výbor. Proti se naopak postavil sněmovní zdravotnický výbor. 

Příprava krácení daně bude opět trestná

Poslanci schválili i jiné předlohy. Po sedmi letech se nejspíš vrátí do trestního řádu příprava krácení daně, a to kvůli potírání karuselových obchodů. Poslanci pravicové opozice sice upozorňují na tenkou hranici mezi daňovou optimalizací a přípravou trestného činu, novelu ale zákonodárci schválili. Podle kritiků by mohla vést trestnost přípravy krácení daně ke zneužívání a k likvidaci podnikatelů.

Sněmovna také schválila novelu zákona o Státním pozemkovém úřadu, která má výrazně omezit vydávání státní zemědělské půdy. Současně má úřadu také umožnit nakupovat a hospodařit s pozemky, které bude potřebovat k pozemkovým úpravám nebo ke stavbě dálnic a přehrad. Předlohu nyní dostane k projednání Senát.