Rizikové Velikonoce: Do terénu vyrazí tři tisíce policistů

UDÁLOSTI: Policisté budou mít pohotovost již od středy (zdroj: ČT24)

O Velikonocích dohlédne na bezpečnost na silnicích zhruba tři tisíce policistů. Zaměří se zejména na hlavní tahy, ale také na kritická místa a kontrolovat budou zejména alkohol nebo drogy za volantem. Před rokem o velikonočních svátcích zemřelo 11 lidí.

Podle ředitele dopravní policie Tomáše Lercha jsou Velikonoce z hlediska bezpečnosti jedním z nejrizikovějších období celého roku. Lidé o prodlouženém víkendu cestují častěji, mnohdy na delší vzdálenosti, a na silnice vyrážejí také sváteční řidiči.

Navíc začíná motorkářská sezona a rizikový bývá i zvýšený pohyb chodců na silnicích. Podle šéfa dopravní policie jsou rizikové také teplotní změny na silnicích. Přes den bývá například přes deset stupňů, v noci naopak klesají k bodu mrazu, což mění vlastnosti vozovky a brzdnou dráhu aut. „Toto je důvod několika posledních dopravních nehod, při kterých umírali lidé na silnicích. Domníváme se, že toto riziko bylo řidiči velmi výrazně podceněno,“ podotkl Lerch.

Policie o Velikonocích nasadí tři tisíce policistů (zdroj: ČT24)

Policisté budou na silnicích od čtvrtka, kdy začne celostátní dopravní akce každoročně vyhlašovaná policejním prezidentem. Zejména na hlavních tazích budou kontroly probíhat až do Velikonočního pondělí. K akci se připojí policisté v krajích, kteří se mimo jiné zaměří na kontroly požití alkoholu.

Podle policejních statistik se během loňských Velikonoc stalo 727 nehod, z toho u 54 případů hrál roli alkohol. V jedenácti případech pak lidé přišli o život.