Poslanci se vzepřeli EU. Odmítli bezvízový styk s Tureckem

Sněmovna po jednání, které se týkalo migrační krize, odmítla zrušení vízového režimu pro Turecko do konce června 2016, jak vyplývá z dohody mezi EU a touto zemí ohledně migrace. Současně vyzvala státy, které nejsou schopny plnit své závazky v rámci Schengenu, aby tento prostor opustily. Schůzi, na které také znovu odmítli trvalé přerozdělování uprchlíků, poslanci zahájili minutou ticha za oběti teroristických útoků v Bruselu.

Čeští poslanci se postavili proti zavedení bezvízového styku zemí EU a Turecka do letošního června. Jde o součást usnesení, které navrhli poslanci ODS. Jeho součástí je i výzva zemím, které leží na vnější schengenské hranici. „Sněmovna považuje ochranu vnějších hranic Schengenu za úkol vlád jednotlivých členských zemí. (…) Státy, které nejsou schopny plnit své závazky na ochranu hranic schengenského prostoru, mají tento prostor opustit,“ stojí ve schváleném usnesení.

Společné usnesení připravily rovněž vládní kluby ČSSD, lidovců a ANO spolu s opoziční TOP 09. Poslanci z něj schválili bod, který odmítá trvalý přerozdělovací mechanismus uprchlíků. Sněmovna také vyzvala k zajištění kontroly vnější hranice Schengenu – tento cíl má zajišťovat společná pohraniční stráž v dostatečné kapacitě.

Podle usnesení mají také členové EU vytvořit dostatečné humanitární kapacity v uprchlických táborech mimo EU. Vláda pak má podle poslanců analyzovat změny postojů – zejména Německa – v otázce migrační krize a kabinet má také připravit opatření pro případ, že by se změnily migrační trasy.

Vlastní návrh usnesení předložili také Úsvit–NK a Tomio Okamura, žádný bod ale neprošel.

Sobotka: Česko nabízí Řecku policisty

Poté, co byla minulý týden uzavřena dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem ohledně migrace, je podle premiéra Sobotky důležité věnovat pozornost dění právě v Řecku, které potřebuje policisty a administrativní síly.

Sobotka také zdůraznil efekt uzavření balkánské migrační trasy. „Výrazně poklesly počty těch, kteří se dostávají do dalších evropských zemí,“ podotkl. V případě, že vzniknou jiné trasy, například v podobě obnovy italské cesty, Evropa musí zavřít i je, dodal při debatě ve sněmovně. 

Dohoda mezi EU a Tureckem má za cíl zastavit masivní nekontrolovaný příliv migrantů do Evropy přes Balkán. Podle Sobotky ztratí smysl sítě převaděčů, výměna migrantů jeden za jednoho zajistí podle něho účinnější pomoc obyvatelům Sýrie zdevastované válkou. 

Poslanci kývli na změnu senátních obvodů

Sněmovna schválila změnu hranic 13 senátních obvodů - ponechala město Vítkov v opavském obvodu, jak navrhoval Senát. Vláda ho původně chtěla přesunout do bruntálského obvodu. Poslanci moc na výběr neměli - pokud by novelu v úterý neschválili, zkomplikovali by přípravu říjnových senátních voleb, neboť sněmovna a Senát se musejí na podobě volebních zákonů shodnout. 

Změna hranic senátních obvodů je nutná téměř každé dva roky kvůli požadavku, aby každý z 81 senátorů zastupoval zhruba stejný počet obyvatel. Průměrný počet na jeden obvod je nyní asi 130 tisíc obyvatel a může se lišit maximálně o 15 procent.

Vydáno pod