Střídání stráží. Do Makedonie odjela další policejní skupina

Další čeští policisté zamířili do Makedonie, kde se zapojí do ostrahy hranic s Řeckem a budou pomáhat regulovat nápor uprchlíků. Ve skupině jsou i dvě ženy. V zemi už  jedna česká policejní skupina působí od února, nyní je čeká střídání.

Čeští policisté budou makedonským kolegům pomáhat v okolí města Gevgelije. Leží u hranic s Řeckem a je tam záchytné středisko pro uprchlíky. Policisté ale nebudou působit jen v něm. „Jejich hlavním úkolem je ochrana zelené hranice. To znamená dohled nad tím, aby nikdo nelegálně nevstoupil do Makedonie,“ upozornil mluvčí policejního prezidia David Schön.

Uprchlíci ale narazí na lidi v uniformách Policie ČR i v samotném záchytném táboře. „Dohlíží nad veřejným pořádkem,“ poznamenal mluvčí.

Někteří z policistů, kteří zamířili na jih, už mají zkušenosti z podobných misí, které v minulých měsících česká policie podnikla. S policisty odjeli také dva služební psi – němečtí ovčáci, kteří běžně s pořádkovou jednotkou zasahují například na demonstracích nebo při fotbalových
utkáních. 

Vstup Zuzany Černé z loučení s odjíždějícími policisty (zdroj: ČT24)

Do Makedonie, popř. na obdobné mise do Slovinska, míří z řad policie dobrovolníci. „Výběr probíhá zejména s ohledem na jejich pracovní zařazení a zároveň je nutností znalost anglického jazyka,“ upřesnil David Schön. Zahraniční policejní mise trvají zhruba sedm týdnů.

Zatímco na vnějších schengenských hranicích ve Slovinsku pomáhá již čtvrtá skupina českých policistů, na makedonsko-řeckých hranicích proběhne teprve první střídání. Přesto se již policejní prezidium muselo činností svých reprezentantů v Makedonii zabývat. Na chování českých policistů při zásahu proti uprchlíkům si stěžovala zadržená rakouská aktivistka Fanny Müllerová-Uriová. „Čeští policisté do aktivistů a novinářů strkali a verbálně je napadali,“ řekla Müllerová-Uriová podle agentury DPA.

Podle prezidia se ale čeští policisté chovali standardně. Prohlášení Müllerové-Uriové považuje za nepravdivé a ohradilo se proti němu.