Jaro nám nejspíš na Velikonoce pošle teplotní navštívenku

Kolem Velikonoc by se mělo oteplovat, o svátcích můžou koledníci chodit za pomlázkou i ve svetru, protože teploty by se měly držet kolem deseti stupňů. V následujícím týdnu by už mohlo být i 13 stupňů Celsia a srážky v obvyklém množství pro toto období. Uvádí to měsíční výhled počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V týdnu před Velikonocemi by se ještě teploty měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru, maximální se přes den vyšplhají někam pod deset stupňů Celsia. Kolem svátků už budou ale vstřícnější, oteplí se a v týdnu po Velikonocích ještě o něco víc. S příchodem dubna se ovšem hřejivé teploty slibující jaro zas na chvíli nechají pozdržet mírným ochlazení.

Srážek bude zpočátku nadcházejících čtyř týdnů méně, než je dlouhodobý průměr pro tuto roční dobu. Postupně ale zřejmě budou přibývat. Průměr pro dané období je 41 milimetrů, tedy 41 litrů na metr čtvereční. „Sněžení lze očekávat už jen na horách během nejbližšího týdne, ale převážně slabé,“ předpovídají meteorologové. 

  • Měsíční výhled odhaduje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy.
  • Dlouhodobá průměrná teplota pro druhou půlku března a první polovinu dubna je 6 stupňů Celsia.
  • Nejchladněji bylo v roce 2013, kdy průměr činil minus 1,2 stupně Celsia.
  • Zatím nejvyšší průměr zaznamenali meteorologové v roce 1974, kdy naměřili 9,5 stupně nad nulou.
  • Nejsušší pak bylo toto období v roce 1974 se čtyřmi milimetry srážek, nejvíce spadlo 76 milimetrů v roce 2001.