Bývalý předseda MNV dostal podmínku za vystěhování sedláka v 50. letech

Okresní soud v Rakovníku potrestal roční podmínkou bývalého předsedu Místního národního výboru ve středočeských Třticích Rudolfa Pavlíčka, a to kvůli vystěhování rodiny sedláka Karla Horáčka. Pavlíček totiž v 50. letech podepsal rozhodnutí, které znamenalo ztrátu Horáčkova majetku. Roční podmíněný trest soudkyně odložila na zkušební dobu 20 měsíců, rozsudek není pravomocný, uvedl server iDnes.cz.

„Musela jsem přihlédnout k době, která uplynula od spáchání trestného činu, od začátku stíhání, a také k věku obžalovaného,“ uvedla soudkyně Michaela Hruboňová. Dvě žijící Horáčkovy dcery požadovaly také náhradu za újmu ve výši dva miliony korun pro každou z nich, soudkyně je ale odkázala na občanskoprávní řízení.

Pětaosmdesátiletý Pavlíček svou vinu popírá. V roce 1952 mu bylo 22 let a dal prý na starší a zkušenější kolegy. Rozhodnutí o Horáčkovi sice podepsal, neznamenalo to ale prý, že by s vystěhováním souhlasil. Podle svých slov byl proti, ale byl přehlasován zbytkem komise. „Podepsal rozhodnutí jako statutární orgán,“ prohlásil advokát Čestmír Kubát, který tvrdil, že Pavlíčkova případná vina je už dávno promlčena.