Sobotka požádal Babiše, aby o předčasných volbách nemluvil

Zkracovat volební období kvůli rozpočtu by přineslo pramálo efektu, soudí ústavní odborník Marek Antoš. S nápadem nedávno přišel ministr financí Andrej Babiš (ANO), postupně ho ale opustil. I tak by o věci mohl ve středu jednat s prezidentem Milošem Zemanem na společném setkání. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už se nechal slyšet, že začínat nyní debatu o předčasných parlamentních volbách považuje za velký nesmysl. Babiše požádal, aby o tom již nemluvil. Skeptické jsou k nápadu i další parlamentní strany.

Ústavní právník Marek Antoš soudí, že palčivější problém je přílišné množství voleb. „Pokud by se z mého pohledu něco mělo dělat, pak bych uvažoval spíš systémově a snažil bych se provázat, co nejvíce je to možné, termíny různých voleb,“ podotkl Antoš.

V posunutí termínu voleb na červen vidí jen malý efekt, a sice oddálení od následujících prezidentských voleb. Kromě možnosti, že by 120 poslanců zvedlo ruku pro rozpuštění sněmovny, vlastně v současnosti jiná není. Rozpočtový důvod shledává Marek Antoš jistě relevantním z hlediska praktické politiky.

Ústavní expert Marek Antoš: Spíše by se měl řešit větší souběh voleb (zdroj: ČT24)

S vědomím rozsahu mandatorních výdajů, i když přijde nová vláda po červnových volbách k moci někdy v srpnu, pokud by skutečně chtěla něco zásadního s rozpočtem dělat, musela by změnit související legislativu, a to by nestihla. „Myslím si, že praktický dopad této věci není tak ohromný,“ uzavírá ústavní právník.

Sobotka požádal Babiše, aby o předčasných volbách nemluvil

Rozpočet je technický důvod a přiznám se, že jako rozpočtář ho vnímám, ale zatím nevidím politické důvody ke zkracování volebního období. Z důvodu lepší přípravy státního rozpočtu jsme ale připraveni o tom jednat.
Jiří Dolejš
místopředseda KSČM

„Já především pokládám za velký nesmysl teď zahajovat debatu o předčasných volbách. To, co my potřebujeme, je přece dotáhnout do konce to, co jsme občanům slíbili,“ řekl ministerský předseda v rozhovoru vysílaném na Blesk.cz. „Takže já jsem požádal Andreje Babiše, aby přestal mluvit o předčasných volbách,“ dodal.

Babiš podle svých slov zjistil, že posunutí voleb není reálné. Původně o změně termínu uvažoval, aby si příští vláda už mohla sestavit sama vlastní rozpočet. „Já jsem o tom jen přemýšlel, protože naše koaliční vláda měla rozpočet v roce 2014, který schválila Rusnokova vláda, což je samozřejmě špatně,“ řekl pro ČT. 

Protože se parlamentní volby už šestkrát konaly v červnu nebo květnu, přišlo mu logické je do termínu vrátit. „Ale bylo mi vysvětleno, a pokud jsem to dobře četl, že převažuje ve sněmovně názor, že se mandát zkracovat nebude, protože poslanci tam chtějí být co nejdéle,“ poznamenal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jednoduše to nelze, míní Kalousek

Ani předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nevidí v obou termínech žádný rozdíl. „Vláda, která vyjde z červnových i listopadových voleb stejně nemá jinou šanci, než převzít rozpočet vlády předcházející,“ soudí. Kdyby s rozpočtem podle něj chtěl nový kabinet něco udělat ještě během rozpočtového roku, může přijít s novelou.

„Především každému doporučuji udělat si rešerši ústavních možností a judikátů Ústavního soudu. Kdyby se pan Babiš a pan prezident Zeman tisíckrát dohodli, stejně nemají sílu změnit termín voleb, to není v jejich silách. Mohou to předstírat, ale nemohou to zařídit,“ dodal.

Pro předčasné volby získal Babiš dva spojence: KSČM a prezidenta Miloše Zemana

„Je dobré, když vláda má k dispozici čas na sestavení vlastního rozpočtu,“ domnívá se prezident Miloš Zeman, který s vicepremiérem představu předčasných voleb probere při středeční schůzce. „Kromě ekonomických otázek lze očekávat debatu nad návrhem na uspořádání parlamentních voleb v první polovině roku 2017,“ řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Pro volby v červnu je ale dnes ve sněmovně maximálně 80 hlasů hnutí ANO a komunistů. „Skutečně volby v říjnu nabourávají přípravu státního rozpočtu,“ myslí si místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Aby se mohla dolní komora rozpustit, muselo by být pro 120 poslanců, přičemž všechny ostatní strany kromě ANO a komunistů jsou ale proti.