Po lidech, kteří poruší ochrannou léčbu, by mohla rovnou pátrat policie

Vláda projedná změny pravidel ochranné léčby lidí, kteří mohou být například kvůli psychické nemoci nebezpeční. Pokud se bude pacient léčbě vyhýbat, začne po něm rovnou pátrat policie. Dosud takového člověka museli lékaři hlásit soudům a ty pak rozhodovaly, co se bude dít dál. Návrh připravilo ministerstvo zdravotnictví v reakci na předloňskou tragédii ve Žďáru nad Sázavou.

Za dvoumetrovou zdí a zamřížovanými okny pavilonu ochranného léčení v bohnické psychiatrické nemocnici žije 37 pacientů. Mezi nimi i třiadvacetiletý Tomáš. „Pořezal jsem jednoho pána po obličeji,“ vzpomíná. „Myslel jsem, že je válka.“

V Bohnicích se léčí rok a půl a už dvakrát utekl z vycházky. Jednou byl pryč 20 dní, podruhé jen přes noc. Ani to ale nesmí. V současné době musí lékaři pacienta, který porušuje pravidla ochranné léčby, hlásit soudům. Nově by měli do 24 hodin informovat také policii.

„Zákon umožní policii mnohem rychleji zasáhnout. Doteď vše bylo zdlouhavější, protože to muselo přes soudy,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Konkrétně budou muset lékaři hlásit, když pacient nenastoupí na nařízenou ústavní léčbu, bez dovolení z ní odejde nebo nebude docházet na lékařské prohlídky v případě nařízené ambulantní léčby. Některá zdravotnická zařízení o tom policii, zatím bez potřebného zákona, informují už nyní.

Události: Porušení ochranné léčby lékaři automaticky nahlásí policii (zdroj: ČT24)

Podle náměstka pro lékařskou péči Psychiatrické nemocnice Bohnice Marka Páva má pouze policie prostředky, aby mohla nebezpečnou uprchlou osobu zajistit. „Máme metody a prostředky, kterými pátráme, které bychom ale nechtěli blíže specifikovat,“ říká mluvčí Policejního prezidia Markéta Janovská.

Debatu o postupu při porušení nařízené léčby započala předloňská tragédie ve Žďáru nad Sázavou, kdy žena s nařízenou ochrannou léčbou ubodala studenta a další zranila. Novelu zákona o specifických zdravotních službách, která změnu obsahuje, by měla v příštích týdnech projednat vláda.