Prezident jmenoval nové soudce a soudkyně, většina z nich jsou třicátníci

Na Pražském hradě složilo slib 35 nových soudců. Prezident Miloš Zeman jim popřál, aby jejich profesní dráha neskončila na okresních soudech. Ministerstvo spravedlnosti ve svém návrhu zohlednilo přetíženost některých soudů, nejvíce nováčků tak má zamířit do obvodu Krajského soudu v Brně. Většina kandidátů jsou třicátníci, mezi adepty převažují ženy.

Nejstarším navrženým je sedmačtyřicetiletý bývalý policista, který se u policie specializoval na hospodářskou trestnou činnost, při práci vystudoval práva a poté působil jako asistent u českolipského okresního soudu. Prezident řekl, že je rád, že do soudcovského stavu vstupují lidé z různých profesí, včetně advokátů.

Do obvodu brněnského krajského soudu má přibýt deset soudců, pod ústecký krajský soud šest. Po čtyřech soudcích získají obvody pražského městského soudu, středočeského krajského soudu a Krajského soudu v Hradci Králové. Tři nováčci zamíří pod českobudějovický krajský soud, po dvou posilách získají plzeňské a ostravské soudy.

Ministerstvo spravedlnosti ve svém návrhu opět použilo takzvaný dynamický model, který vychází z dlouhodobé přetíženosti některých soudů a který Zeman už dříve pochválil.

„Dlouhá léta fungovala praxe, kdy se soudci přidělovali na soudy jenom podle toho, kolik ten rok a předchozí rok na soud přišlo nových věcí. Vůbec se nezohledňovalo, kolik věcí tam zbývá z minulosti,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Výsledkem podle něj bylo, že soudy v některých regionech za sebou „vlekly“ tuny nevyřízených spisů a protože nedostávaly soudce navíc, situace se nelepšila.

Nejpomaleji se loni soudilo na jihu Moravy

Největší problémy jsou podle ministra v tomto ohledu v Ústeckém a Jihomoravském kraji, kde soudní řízení trvá v podstatě dvojnásobek doby oproti zbytku země. I když právě severočeské soudy nebyly v roce 2015 po řadě let těmi nejpomalejšími. Na jižní Moravě trvalo civilní řízení nejdéle - v průměru 524 dnů. Naopak jihočeské soudy vyřizovaly případy nejrychleji, v průměru za 166 dní.

Zatímco délka soudního řízení v občansko-právních sporech zabrala v roce 2015 průměrně 364 dní, zhruba dvojnásobek času trvaly průměrně spory insolvenční. Naproti tomu trestní kauzy trvaly v průměru 170 dní. Bližší pohled ukazuje, že vůbec nejdelší jsou případy oddlužení, které zaberou v průměru skoro 8 let. Okolo čtyř let pak trvají spory o právo na stavbu a na verdikt o odškodnění za pracovní úraz nebo o neplatnosti závěti čekají účastníci řízení okolo tří let.

Události ČT: Nedostatek soudců zpomaluje justici (zdroj: ČT24)

Díky dynamickému modelu je nyní podle Pelikána přidělování soudců transparentní. „Končíme s bazarem, který se tu vždycky tak trochu odehrával, když se smlouvalo o tom, kolik soudců ten který krajský soud získá,“ podotkl.

Vybraní kandidáti mají částečně nahradit soudce, kteří v rámci přirozené obměny skončili či postupně skončí ve funkci do 30. dubna. Nové soudce prezident naposledy jmenoval loni v listopadu, tehdy jich bylo 31.