Vozíčkáři musí vzdorovat pojišťovnám

Zdravotní pojišťovny zkouší zpochybňovat nárok na dva invalidní vozíky (zdroj: ČT24)

Ročně musí desítky vozíčkářů, kteří mají předepsané souběžné používání mechanického a elektrické vozíku, čelit revizím zdravotních pojišťoven. Ty zkouší nárok na dvě pomůcky zpochybnit, a handicapování se tak dostávají do nepříjemné situace, kdy musí jeden z vozíků buď vrátit, nebo odkoupit.

Příkladem může být Angelika Vološínová, která elektrický vozík používá mimo byt a doma mechanický; loni v září jí potom přišel od pojišťovny dopis, že má mechanický vozík vrátit. „Nechápala jsem z jakého důvodu, a protože já jsem taková, že si to nenechám líbit, okamžitě jsem se odvolávala,“ uvádí s tím, že s pojišťovnou jednala půl roku a nakonec přistoupila na to, že si vozík za tři tisíce odkoupí.

„Po bytě bych ho nemohla použít, protože bych byla nesoběstačná, nedokázala bych si nic zvednout, nedokázala bych nic udělat,“ vysvětluje. Pojišťovna ale nakonec sama přiznala chybu - jednou schválený zdravotnický prostředek totiž není možné požadovat zpět. „Na naší straně došlo k nedopatření, kdy revizní lékař vydal jiný posudek, než jaký odpovídal situaci,“ dodal ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra David Kostka.

Že se elektrický vozík nevejde do auta, není argument

Potíž spočívá právě v klasifikaci vozíku (v tomto případě mechanického) jako pomůcky, pro kterou jsou zdravotní důvody. „Funkční schopnosti horních končetin potřebují trénovat, potřebují trénovat jak sílu svalovou, tak dechové funkce,“ vysvětluje Zdeňka Faltýnková z České asociace paraplegiků.

Na sociální důvody – třeba že se elektrický vozík nevejde osobního auta – se totiž zdravotní pojištění nevztahuje. „Jde o to, aby indikace byla ze zdravotních důvodů, jestliže není ze zdravotních důvodů, tak náš revizní lékař nárok nemůže schválit,“ dodává mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Případ Angeliky Vološínové není první. Problematiku souběhu vozíků řeší handicapovaní už deset let a ročně evidují desítky případů. „Každá pojišťovna s tímto námětem občas přijde a je to mnohdy také tím, že lékař třeba vozík nepředepíše jako zdravotnický prostředek,“ potvrzuje předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Vydáno pod