Ředitel NBÚ potvrdil šéfovi vojenské kanceláře Pilcovi ztrátu prověrky

Bez bezpečnostní prověrky zůstává náčelník vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc. Ředitel Národního bezpečnostního úřadu zamítl rozklad, který Pilc podal proti původnímu rozhodnutí úřadu prověrku na stupeň tajné odebrat. Náčelníkův advokát Daniel Volák označil odůvodnění za zarážející, vyvolává mnohé otazníky. Spor podle něj bude pokračovat správní žalobou.

Ačkoli není Rostislav Pilc jediným z „prezidentových mužů“, který má problémy s bezpečnostní prověrkou, ve srovnání s kancléřem Vratislavem Mynářem je jeho problém závažnější. Náčelník prezidentovy vojenské kanceláře ji mít musí.

Prezident Miloš Zeman v minulosti dal odebrání bezpečnostní prověrky náčelníkovi své vojenské kanceláře do souvislosti s kauzou Nagyová, kdy Rostislav Pilc svědčil u soudu proti bývalým špičkám Vojenského zpravodajství. Počátkem roku prezident řekl, že s případným Pilcovým odvoláním počká na výsledek rozkladu. Nyní je však již jisté, že NBÚ své rozhodnutí nezmění. Odebrání potvrdil v rozkladovém řízení ředitel úřadu Dušan Navrátil.

„Mým úkolem je seznámit se se všemi příslušnými materiály, přečíst si je a pak se rozhodnout,“ prohlásil Miloš Zeman na tiskové konferenci po návštěvě Karlovarska.

Pilcův advokát Daniel Volák označil Navrátilovo rozhodnutí za zarážející. Právník tvrdí, že rozkladová komise NBÚ doporučila zrušení prověrky zrušit, ale ředitel tak neučinil. „Ředitel NBÚ si z vlastní iniciativy vyžádal doplnění zprávy a až poté byl rozklad zamítnut. Toto dodatečné dodělávání důkazů budí dojem, že jde o mstu někoho z Vojenského zpravodajství a že odebrání prověrky bylo na objednávku,“ uvedl Volák. Dodal, že využije možnosti podat proti rozhodnutí NBÚ správní žalobu k Městskému soudu v Praze.

O ztrátě bezpečnostní prověrky rozhodl NBÚ počátkem prosince. Podklady k rozhodnutí dodalo úřadu podle Lidových novin Vojenské zpravodajství, kde Pilc dříve pracoval. Proti svým bývalým spolupracovníkům potom svědčil u soudu, kde tvrdil, že vojenská rozvědka neměla oprávnění sledovat okolí tehdejší manželky někdejšího premiéra Petra Nečase, jak to podle obžaloby zadala Jana Nagyová (dnes Nečasová), aby na tehdejší premiérovu manželku sehnala kompromitující materiály.