Pro obavu ze střetu zájmů končí ve VZP náměstkyně ředitele a analytik

Svoji náměstkyni pro ekonomiku Markétu Slavíkovou a hlavního analytika Tomáše Červinku odvolal ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek. Zdůvodnil to výsledkem externího forenzního auditu, podle kterého není vyloučen střet zájmů. Pojišťovna ale současně odmítá, že by došlo k porušení zákona.

Forenzní audit, jehož výsledky stály místa náměstkyni Slavíkovou a analytika a bývalého náměstka Červinku, reagoval na zprávu Českého rozhlasu Radiožurnálu, podle kterého platila společnost Hewlett-Packard lidem z vedení VZP cesty do Alp. Mezi těmi, kteří na hory jeli, podle rozhlasu byl jak Tomáš Červinka, tak Markéta Slavíková. Sama se sice na takovou cestu nerozpomněla, její účast si ale pamatovali její kolegové.

Podle auditu nedošlo ve VZP k porušení zákona. Červinka a Slavíková končí proto, že není vyloučen střet zájmů. „Nevyloučil se případný střet zájmů ze strany zaměstnanců, kteří mohli ze své pozice mít vliv na vyhodnocování nebo zadávání technických parametrů zakázek na IT a zároveň se účastnili služebních cest, které hradila společnost Hewlett-Packard,“ řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý. 

Odvolávání začalo již v říjnu

Forenzní audit se zabýval cestami sedmi lidí. „U ostatních nebyly shledány důvody pro další opatření pracovně-právního charakteru,“ upřesnil Oldřich Tichý. Dodal, že všem už dříve ředitel VZP uložil finanční postih za porušení etického kodexu, a to až v řádu desítek tisíc korun.

Již v říjnu, bezprostředně poté, co rozhlas zprávu vydal, odvolal Zdeněk Kabátek tři manažery IT, kteří údajně do Alp jeli. Mluvčí tehdy uvedl, že měl ředitel „pochybnosti týkající se možného střetu zájmů“. V lednu pak odstavil od rozhodování dalších pět lidí, když  kvůli interní kontrole, která – podobně jako aktuální audit u Slavíkové a Červinky – nevyvrátila pochybnosti o možném střetu zájmů.

HP neodpovídá pojišťovně ani médiím

V rámci projektu Hewlett-Packard nazvaného Vrcholová řešení vyjížděli zaměstnanci VZP do Alp nejméně od roku 2009, podle některých svědectví však výlety začaly mnohem dříve. Poslední písemně doložený zájezd byl v roce 2013. O konkrétní informace o množství, termínech a účastnících akcí požádal amerického výrobce informačních technologií ředitel VZP dopisem, nic se však nedozvěděl. „Na otázky, které jsme položili, jsme doteď nedostali konkrétní věcnou odpověď,“ uvedl Oldřich Tichý. Hewlett-Packard se nevyjádřil ani žádnému zpravodajskému médiu.

Ředitel také firmu vyzval, aby takové aktivity ve vztahu k zaměstnancům VZP okamžitě ukončila. „Jakékoli nabízení individuálních výhod, které nejsou stanoveny smluvně, považujeme za pokus o ovlivňování našich zaměstnanců,“ napsal Kabátek v dopisu pro pojišťovnu.

Od roku 2008 do současnosti získal Hewlett-Packard od VZP zakázky za zhruba tři miliardy korun. Většina z nich byla uzavřena bez otevřené soutěže, formou jednacího řízení bez uveřejnění. Podle mluvčího Tichého v současnosti již zadává pojišťovna zakázky takovým způsobem pouze na základě odborného či znaleckého posudku. Současně výrazně pokleslo množství smluv, které pojišťovna uzavírá s HP.

Společnost Hewlett-Packard v minulosti čelila podezřením z korupce při IT zakázkách v Mexiku, Rusku či Polsku. Když případy vyšly najevo, zaplatila HP ve Spojených státech za porušení zákona o korupčních praktikách pokutu 108 milionů dolarů.