Policie vyzkouší kvůli migrantům kontroly na hranicích s Rakouskem

Česko cvičně pohlídá hranice (zdroj: ČT24)

Policie v úterý cvičně zavede kontroly na státních hranicích s Rakouskem, a to na přechodech v Dolním Dvořišti a v Mikulově a na části zelené hranice. Podle mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána je cílem simulovat příchod většího počtu migrantů a vznik registračních míst na státní hranici.

Do cvičení se jménem Vlna se zapojí policisté z Jihočeského a Jihomoravského kraje a mělo by trvat tři hodiny. Odstartuje v devět hodin ráno a bude se týkat jak silnice, tak železnice. Zábrany se na místě budují už od pondělního večera. Jelikož půjde o simulované cvičení, neměla by situace zkomplikovat průjezd civilistům, kteří se v oblasti budou pohybovat. 

Klíčová je Balkánská cesta

Ministr vnitra Milan Chovanec uvedl,  že je třeba se připravit na možnou situaci, kdy by na území České republiky z jakékoliv hranice přicházelo větší množství migrantů. Tyto lidi by bylo potřeba přebírat, postarat se o jejich registraci, krátkodobě je omezit na svobodě a poté se je pokusit vracet do zemí, odkud přišli. „Samozřejmě celou dobu by byli v takzvané detenci, to znamená s omezením osobní svobody,“ dodal ministr.

My se těžko můžeme vracet do doby před rok 1989, kdy zadrátujeme hranice, kdy z České republiky uděláme skanzen a kdy z České republiky uděláme území, které bude hospodářsky decimováno tím, že není volným prostorem.
Milan Chovanec

„Když se podíváme, jaké jsou prognózy, tak důležitá je v Evropě Balkánská cesta,“ říká policejní prezident Tomáš Tuhý. Tím se vysvětluje, proč je v Česku potřeba hlídat jižní hranice.

Balkánská cesta
Zdroj: ČT24

Připravenost na případnou migrační vlnu většího rozsahu prověří dvě cvičení ve Středočeském kraji. První se bude konat 12. dubna a půjde o podobný typ cvičení, jako bude v úterý na česko-rakouském pomezí. Další akce se připravuje na září a kromě migrace bude jejím tématem i ochrana vodních zdrojů.

Podobná akce se na hranicích s Rakouskem uskutečnila i loni v září, kdy se zapojila také armáda. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) tehdy cvičení ukázalo, že Česko je na případný nápor migrantů připraveno. Ideální čas pro nasazení policie a armády, který podle ministra činí pět hodin, ale tehdy dosažen nebyl.