Sobotka se jako první český premiér podívá na místo mnichovské zrady

Bohuslav Sobotka navštíví jako vůbec první český premiér místo podpisumnichovské dohody. V bývalém reprezentativním sídle Adolfa Hitlera je nyní hudební a divadelní akademie. Premiér dům navštíví v rámci cesty do Bavorska, kam pojede 10. a 11. března. S bavorským premiérem Horstem Seehoferem bude jednat o spolupráci v dopravě či vědě. Informaci přinesl server HlídacíPes.org.

Do budovy hudebních umění půjde Sobotka spolu s bavorským premiérem. „Považuji to za důležité, protože Mnichov je pro český národ trauma a je dobře, že se k tomu bavorská, potažmo německá strana hlásí,“ řekl Sobotkův poradce pro zahraniční politiku a dlouholetý český velvyslanec v Německu Rudolf Jindrák.

Na budově, kde došlo k podpisu mnichovské dohody, je od 24. února pamětní deska připomínající její dopady na Československo. V němčině, češtině a slovenštině je na ní napsáno: „V této budově byla dne 29. září 1938 podepsána 'mnichovská dohoda', která vedla k rozbití Československé republiky“.

Dům, kde byla podepsaná mnichovská dohoda
Zdroj: Zdeněk Polák/ČTK

Česko a Bavorsko po desetiletí rozděloval názor na poválečné dějiny a vysídlení Němců z Československa. Většina se jich usadila právě v největší německé spolkové zemi a tamní premiér je tradičním patronem sudetských Němců.

O prolomení diplomatických ledů se ale v roce 2010 postaral sám Seehofer, když oficiálně navštívil Prahu. S tehdejším premiérem Petrem Nečasem se dohodl, že minulost už nebude zatěžovat vzájemné vztahy.

Mnichovskou dohodu, která v podstatě předznamenala počátek druhé světové války, podepsali v noci 29. září 1938 premiér Velké Británie Neville Chamberlain, předseda francouzské vlády Édouard Daladier, italský diktátor Benito Mussolini a německý nacistický vůdce Adolf Hitler. Československo bylo z jednání vyloučeno a jeho představitelům bylo pouze doporučeno, aby podmínky dohody „prostě přijali“. Vláda tak učinila již dopoledne 30. září.

Bezprostředním následkem bylo nucené postoupení Sudet Německu a dalších československých území Polsku a Maďarsku. Neněmečtí obyvatelé, kteří se nechtěli stát druhořadými občany Německé říše, museli rychle opustit své domovy a přesídlit do vnitrozemí. Na rozhodování byla velice krátká doba - německá armáda překročila hranice už 1. října ve 14:00 hodin.

Republika přišla o 30 procent území s téměř 34 procenty obyvatelstva. Pohraničí do konce roku 1938 opustilo více než 114 500 Čechů, 11 500 německých antifašistů, 7000 Židů a přibližně tisíc osob jiných národností. Pod svrchovanost Německa, Maďarska a Polska se dostalo přes jeden milion osob české, slovenské, případně ukrajinské národnosti.

Prezident Edvard Beneš tehdy jedno ze svých nejtěžších rozhodnutí ve funkci obhajoval slovy: „Kdybychom nepřijali, udělali bychom čestnou válku. Ale ztratili bychom samostatnost a národ by byl vyvražděn.“ Bránit zemi bylo ještě šest dní před Mnichovem připraveno více než milion mužů ve zbrani, bezmála tisícovka letadel a tři stovky tanků.

Chamberlain si podává ruku s Hitlerem na mnichovské konferenci
Zdroj: ČTK/AP

Sobotka bude s bavorským premiérem jednat především o zlepšení železničního spojení mezi Prahou a Mnichovem a mezi Prahou a Norimberkem, protože mezi Českem a Bavorskem dosud není plně elektrifikované propojení. Je pravděpodobné, že politici budou diskutovat i o současné uprchlické krizi.

Český premiér navštíví i výzkumný kampus Ludwiga Bölkowa v Ottobrunnu, kde sídlí instituce zabývající se letectvím a kosmonautikou. Součástí jeho delegace bude i podnikatelská mise, která se právě na letectví, kosmické technologie a přesné strojírenství bude zaměřovat.