V Česku roste poptávka i výroba pervitinu, klesá počet odhalených varen

Nejvýznamnějším trendem v oblasti drogového byznysu je nárůst poptávky a výroby pervitinu, policii se navíc vloni podařilo odhalit méně varen. Naopak nelegální obchod s marihuanou se snížil. Podsvětí ovládají gangy z Vietnamu, kosovští Albánci, Nigerijci a Turci. Vyplývá to ze zprávy o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku za rok 2015.

Podle dokumentu vloni pokračoval přesun zájmu vietnamských zločineckých gangů od pěstování marihuany k výrobě pervitinu. Příčin je několik – vysoká a rychlejší ziskovost nebo nižší náročnost na prostory a energie v porovnání s pěstováním marihuany. „Pachatelé si nemusejí pronajímat velké usedlosti s dostatečně silnou elektrickou přípojkou a postačí jim jedna až dvě velké místnosti v běžné zástavbě,“ vysvětluje zpráva.

Výroba pervitinu je také mobilnější. „Varnu je možno sestavit, udělat výrobní cyklus a následně zařízení přestěhovat v horizontu dvou dnů, zatímco u marihuany se jedná o několik týdnů až měsíců,“ zdůvodňuje dokument. Podle policie gangy často mění místa výroby pervitinu a ke zřizování laboratoří si pronajímají rodinné domy či sklady, kde provedou několik varů a prostory opustí. Část výroby také přesouvají do Polska.

Byznys na hranicích

Zpráva dále zmiňuje vysoké ceny, které za metamfetamin utratí cizinci v příhraničních oblastech, kde sílí poptávka po této droze. To podněcuje gangy k vyšší aktivitě. „Masivní poptávka odběratelů ze Spolkové republiky Německo stále nabývá na síle a obdobná situace nastává i u Rakouska,“ stojí ve zprávě. Výroba a obchod s pervitinem se rozprostírají na území celého Česka, nejvýrazněji jsou ale zastoupeny právě u hranic s Německem a Rakouskem.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dokument se zabývá i pěstováním marihuany, jejíž produkce začala vloni poprvé od roku 2007 klesat. Materiál to zdůvodňuje zejména zásahy proti growshopům, které údajně představovaly významný zdroj technologií pro pěstitele.

„I nadále dochází k tomu, že investoři upouští od zřizování průmyslových pěstíren a provozují řadu menších pěstíren s kapacitou 300 až 500 rostlin, čímž snižují riziko odhalení,“ popisuje materiál s tím, že pachatelé do menších pěstíren mnohdy investují s dalšími podílníky. Při odhalení tak přijdou jen o část investice.

Pašování kokainu – poštou i v genitáliích

Zpráva se zabývá i zásilkami kokainu. Nejčastěji jej do Česka vozí kurýři, kteří se drogu snaží propašovat v zavazadlech, ale i v trávicím traktu nebo genitáliích. V některých případech droga do země míří i v poštovních zásilkách, kdy bývá ukryta v jiném zboží a je obtížené ji odhalit.

Policie v červenci loňského roku zadržela také osmičlennou skupinu, která kokain pašovala rozpuštěný ve víně. Droga do Česka putovala z Peru, za 1,3 kilogramu látky by pachatelé na černém trhu inkasovali minimálně deset milionů korun. Hrozí jim až 18 let vězení.

obrázek
Zdroj: ČT24

Do Česka vloni dorazily také velké zásilky, které ale nesměřovaly na tuzemský trh – do země se dostaly omylem. Policejní vyšetřování ukázalo, že šlo logistickou chybu drogových gangů. Česká republika není v oblasti kokainu významnou cílovou zemí. 

Na pašování a distribuci kokainu se významně podílejí západoafrické zločinecké gangy. Tradičně jde zejména o skupiny z Nigérie, které mají vybudované celosvětově propojené sítě. Pro pašování kokainu z jižní Ameriky jsou podle zprávy obvykle najímáni lidé ze střední a východní Evropy, Balkánu nebo pobaltských států. „Většinou patří mezi sociálně slabší a nabízená odměna v řádu jednotek tisíc euro je pro ně lákavým příjmem“. 

Dokument, který prochází připomínkovým řízením a za několik týdnů jej bude projednávat vláda, neobsahuje přesné údaje o objeveném množství drog, varen pervitinu nebo pěstíren marihuany. Ty budou zveřejněny ve výroční zprávě Národní protidrogové centrály, která by podle mluvčí policejního útvaru Barbory Kudláčkové měla vyjít v dubnu.