Odškodnění za lidský život stále roste. Trauma příbuzných ale taky

Odškodnění za lidský život stále roste. Trauma příbuzných ale taky (zdroj: ČT24)

Určit, jakou hodnotu má lidský život a utrpení blízkých, je velmi ošemetná záležitost. A české soudy na to během dvou let, kdy platí nový občanský zákoník, výrazně změnily názor. Data pojišťoven ukazují, že za dva roky platnosti nového občanského zákoníku vzrostlo odškodné za smrt při dopravní nehodě víc než dvojnásobně. Má to i odvrácenou stranu – soudci musejí třeba zkoumat, jak moc pozůstalé smrt zasáhla.

Jenom loni zemřelo při dopravních nehodách 660 lidí, z toho více než polovina zřejmě cizím zaviněním. V těchto případech pak nastupuje soud nebo dohoda s pojišťovnou, aby určily, jak velkou hodnotu ten konkrétní lidský život má.

Názory jednotlivých soudců, kteří musí být a jsou nezávislí, se mohou různit. Nicméně ta sjednocovací pravomoc je na Nejvyšším soudu.
Tereza Schejbalová
mluvčí ministerstva spravedlnosti

A před dvěma lety nastala s novým občanským zákoníkem změna – částky se začaly určovat individuálně. Oproti minulosti se podle dat pojišťoven zdvojnásobily a jejich růst se nezastavuje. Pojišťovny zaplatí ročně přes 800 milionů korun. „Náklady budou i nadále růst v závislosti na tom, jak bude růst judikatura, a ta se může po tak velké změně vyvíjet i řadu let,“ dodává mluvčí České kanceláře pojistitelů Aleš Povr.

Průměrné odškodné pozůstalým
Zdroj: ČT24

S novým zákoníkem se ale změnila ještě jedna věc. Soudci musí nyní přesně určit míru citové újmy blízkých, a proto musejí před soudem vypovídat celé rodiny, což může být velmi traumatizující.

Jak se měří utrpení?

„Paní soudkyně se zeptala Jáchyma, jak se cítil, když ráno přišel k té nehodě. Já jsem ho tam poslala, tak jak se asi mohl cítit, když věděl, že mu zabili přítelkyni? Věděla to z těch spisů, tak aby to tam zaznělo ještě jednou. Bylo vidět, že ho to strašně trápí,“ popisuje Alena Čiháková, jejíž dceru srazil před dvěma lety na autobusové zastávce opilý řidič.

„Nevíme, jak tomu bylo v tomto případě, nicméně obecně platí, že na nevhodné chování soudce si může jakákoli osoba stěžovat,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová. To ale paní Čiháková nechce a žádnou stížnost posílat nebude.

Vydáno pod