Babiš kritizuje záměr omezit podnikání ministrů: Pokud projde, ohrozí to koalici

Pokud hlasy koalice projde návrh, který má omezit účast velkých podnikatelů ve vládě, je podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše otázka, jestli má současná koalice další smysl. Návrh podle Babiše, který je vlastníkem skupiny Agrofert, nic neřeší. Stávající stav je podle něj nejtransparentnější, protože prý není ani minuty, kdy by ho někdo nekontroloval.

Koaliční partneři hnutí ANO hovoří o podpoře návrhům opoziční TOP 09 na omezení účasti vlastníků firem ve vládě. Kvůli možnému střetu s evropským právem chtějí ale ještě před pátečním projednáváním nového zákona o veřejných zakázkách sociální demokraté jednat o pozměňovacím návrhu poslance TOP 09 Martina Plíška, podle kterého se nebudou moct o veřejné zakázky hlásit firmy, v nichž vlastní nejméně deset procent člen vlády.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) dnes upozornila, že návrh je ve střetu s evropským právem. ČSSD proto svůj postoj bude ještě zvažovat. V případě návrhu na omezení účasti ve vládě pro konflikt zájmů sociální demokraté iniciativu podpořit chtějí. Zákon poslanci ale teprve budou projednávat ve druhém čtení.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pozměňovací návrh jsou připraveni podpořit koaliční lidovci, vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) ale odmítá, že by návrh měl mířit jen na Babiše. „Lidí, kteří podnikají, je v parlamentu více, není to namířeno na konkrétní osobu,“ řekl ve sněmovně. O návrhu jsou lidovci připraveni diskutovat na plénu sněmovny.

Zbývá totiž dořešit například případnou účinnost změn, tedy zda by předpis platil už v tomto volebním období, nebo až pro příští kabinet. „Naši podporu tento návrh má, budeme diskutovat, jak by měl nakonec vypadat,“ řekl Bělobrádek.

To u Babiše vzbuzuje nevoli. „Tak zaprvé, tenhle návrh nic neřeší a dělá z lidí jen blázny! Mám se podle vás chovat jak Řebíček? Nebo jako Jurečka, který pole převedl na manželku a tváří se, ze mu nepatří?“ uvedl Babiš v narážce na dřívějšího ministra dopravy a současného ministra zemědělství.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Zadruhé, pokud tenhle zákon projde s hlasy členů vládní koalice, tak je otázka, jestli má tahle koalice dál smysl, protože na začátku to nevadilo ani socialistům ani lidovcům. Co je ale nejdůležitější, moji voliči to věděli a zvolili mě,“ napsal také ministr financí. Situaci prý bude řešit, až skutečně nastane.

  • Ovládající osobou je podle zákona o obchodních korporacích osoba, která může v jiné společnosti přímo či nepřímo uplatňovat rozhodující vliv. Je jí například ten, kdo může jmenovat či odvolat většinu členů statutárního orgánu, nebo ten, kdo má alespoň čtyřicetiprocentní podíl na hlasovacích právech.

Až bude známa finální podoba předpisu, je ho připravena podpořit i ODS. „Jsme obecně proti zákonům šitým na míru, ale jsme v mimořádné situaci, za níž je nutné hledat i nestandardní řešení,“ uvedl k Plíškově návrhu šéf opoziční ODS Petr Fiala. 

Jestli podle něj ČSSD a KDU-ČSL přemýšlejí o podpoře návrhu vážně, tak musejí něco udělat. „U slov nemůže zůstat, musí se přejít k nějakým činům,“ uvedl s tím, že dosud se koaliční partneři Babišova ANO v tisku jen obvykle vymezují.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát míní, že Plíškův návrh má donutit další demokratické strany, aby problém střetu zájmů řešily. „Je nám líto, že k těmto návrhům se skepticky nebo vůbec nevyjadřují nevládní iniciativy, které se před dvěma lety podílely na přerýsování české politické scény, a dnes jim tento megastřet nevadí,“ řekl Laudát.

Novela zákona o střetu zájmů je podle vlády součástí protikorupčního tažení. Politici by podle návrhu museli podávat majetková přiznání při nástupu do funkce, existoval by i centrální registr přiznání, který by měl zlepšit veřejnou i úřední kontrolu. Uzákonění povinnosti předkládat první přiznání při nástupu do funkce umožní zjistit, k jakému majetku funkcionáři za dobu působení přišli.