Sněžení se přesunulo na Moravu: V Beskydech může napadnout až 30 centimetrů

Během úterý se sněžení přesunulo na Moravu a do Slezska: počasí přispělo i k několika dopravním nehodám. Oproti situaci, kterou způsobilo husté sněžení v pondělí a v úterý dopoledne v Čechách, je však situace klidnější. Nejvydatněji má sněžit v Beskydech, kde by podle meteorologů mohlo napadnout až 30 centimetrů, a na Frýdecko-Místecku. V Čechách již srážky takřka ustaly, západní část republiky se však především snaží vzpamatovat z následků sněžení, které ji zasáhlo od pondělního odpoledne.

On-line přenos
Sníh zasypal Česko
22:37

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost. Ke sněhovému zpravodajství se ve středu ráno vrátí web ČT24 i Studio 6.

21:48

Na železnici již netrvá žádné omezení, které by mělo souvislost s rozmary počasí posledních dvou dnů.

21:47

Mimořádná výluka na jesenické trati skončila.

Odpoledne vydatně sněžilo na Moravě a ve Slezsku. Nejvíce sněhu napadlo v Beskydech a Frýdku-Místku, kde by celkem mohlo napadnout až 25 centimetrů (na horách až 30 cm). Nejméně tři centimetry napadly odpoledne i v Buchlovských horách, které dosahují zhruba do výšky 500 metrů. Všechny silnice jsou průjezdné a sjízdné, výjimkou je pouze silnice I/56, kterou policie uzavřela pro kamiony v úseku mezi Ostravicí a Bílou. Policisté hlídají, zda řidiči zákaz dodržují, a kamiony, které projedou, vracejí.

Pro osobní auta je silnice otevřená, řidiči by ale měli vzít v úvahu, jaké podmínky panují. „Cesta vyžaduje opatrnou jízdu. Jednak pořád doznívá sněžení, může se tvořit slabá sněhová vrstva. I když jsou vozovky posypané, přesto se zajíždějí do zmrazků, protože se snižuje teplota. Jízda na nich, pokud je rychlejší, může  být nebezpečná,“ uvedl náměstek ředitele krajské správy silnic Milan Novák.

Odpoledne a večer se ostatně v Moravskoslezském kraji stalo mnoho dopravních nehod. V Ostravici havarovala hned čtyři osobní auta, při které utrpěli zranění nejméně dva lidé. Ve Frýdlantu nad Ostravicí se stala kuriózní nehoda na přejezdu: auto před ním nedobrzdilo a narazilo do projíždějícího vlaku.

Centimetry sněhu přibývají v celém Moravskoslezském kraji. Do půlnoci očekávají meteorologové v Beskydech a na Frýdecko-Místecku až 30 centimetrů sněhu a sněžit by tady mělo i zítra.
Lucie Poništová
redaktorka ČT

Rozsáhlé komplikace v dopravě a energetice, které nastaly v pondělí odpoledne a v noci na úterý v Čechách, by se ale měly Moravě a Slezsku vyhnout. „Nevypadá to, že by to bylo tak jako v Čechách, kde sněžilo v těch nejobydlenějších oblastech. Tentokrát by se ty největší úhrny měly týkat Javorníků a Beskyd. Jinak by se úhrny měly dostat do 15 cm,“ upozornila meteoroložka ČT Taťána Míková, která ale zároveň dodala, že stále půjde o mokrý těžký sníh, který může lámat stromy.

Předpověď počasí 1. března (zdroj: ČT24)

Meteorologové vydali výstrahu na silné sněžení, která se týká Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje a platí až do půlnoci. Do té doby v regionech napadne 5 až 15 centimetrů nového sněhu, v Beskydech však až dvojnásobek a na Frýdecko-Místecku až 25 centimetrů.

Energetických poruch ubývá, kalamita trvá

Silné sněžení, které od pondělního odpoledne zasáhlo většinu Čech, způsobilo velké komplikace nejenom v dopravě, ale především v energetice. „Příčinou poruch je hlavně mokrý sníh a vydatné sněžení,“ shrnul vedoucí odboru Sítě Střed ČEZ Roman Šinágl. V jižní části Středočeského kraje – na Příbramsku, Benešovsku a také Praze-západ i východ vyhlásil ČEZ ráno kalamitní stav.

Po osmé hodině večer oznámili energetici, že na Benešovsku a v Praze-východ všechny poruchy na zařízení vysokého napětí odstranili. „V terénu stále intenzivně pracujeme na obnovení dodávek z hladiny nízkého napětí,“ uvedla mluvčí ČEZ pro severní a střední Čechy Soňa Holingerová. Ve zbylých dvou okresech poruch ubývá, ale stále zůstávají bez proudu stovky odběratelů na Příbramsku a tisíce domácností v Praze-východ. 

Zdlouhavé odstraňování poruch souviselo podle mluvčí s tím, že šlo o mravenční práci. „Opravíme jednu část vedení, kde je spadlý strom, vedení zapneme, ale o 300 metrů dál je další strom,“ podotkla Holingerová. „Především jsou to pády stromů a větví do vedení následkem mokrého sněhu, jsou to přetrhané vodiče, popraskané izolátory,“ dodala mluvčí. Technici často měli problém dostat se s technikou až na místa poruch. 

Další poruchy možná odběratelé objeví až v dalších dnech. Soňa Holingerová předpokládá, že na ně lidé přijdou, až přijedou zkontrolovat své rekreační objekty.

ČEZ doporučuje pro aktuální informace volat poruchovou linku – 840 850 860.

Vůbec nejdéle bez elektřiny bylo zhruba osm set lidí ve Hvožďanech na Příbramsku. Dodávky proudu vypadly v pondělí kolem páté hodiny odpoledne, světla se opět rozsvítila až druhý den po poledni. Výpadek život v obci výrazně ovlivnil. „Po dohodě s ředitelstvím jsme uzavřeli školu a mateřskou školu,“ uvedla starostka Markéta Bálková.

Zasypané silnice i dálnice

  • provoz na železnici a přehled výluk – web ČD
  • provoz na silnicích a přehled dopravních omezení – web ŘSD
  • předpověď počasí – web ČHMÚ

Sněžení v poslední únorový den způsobilo největší potíže na středočeských silnicích. Na dálnici D4 na Příbramsku napadlo asi 20 centimetrů sněhu a už v podvečer zde uvízly kamiony a autobusy.

Lepší podmínky ale nepanovaly ani v dalších částech Čech, zejména v Ústeckém kraji. Na silnici, která slouží jako náhradní trasa za dosud nedokončený úsek dálnice přes České středohoří, jen s námahou vyjížděl stoupání sypač silničářů. Několik řidičů se ho pokusilo předjet, ale neuspěli a cestu zcela zablokovali.

Potíže na cestách ve středních Čechách přetrvaly i v úterý. Nesjízdnost některých silnic omezila provoz příměstských linek v oblasti jižně a východně od Prahy. Ani odpoledne podle informací ROPIDu nejezdí autobusy na dvou krátkých úsecích silnic u Mníšku pod Brdy a Vraného nad Vltavou. Na východě Prahy mají autobusy problém v Klánovicích a Újezdě nad Lesy. Kvůli hrozbě pádu větví je totiž uzavřena Staroklánovická ulice.

Hasiči mají za sebou stovky zásahů

Dopravu navíc zkomplikovaly i padlé stromy, nejen na Benešovsku a Příbramsku, ale například i na Kladensku. „Naše jednotky na cestách k zásahům objevovaly i další události, které nebyly nahlášené – ať to byly polámané stromy nebo auta v příkopech. Aby mohly projet, musely odstranit i tyto nečekané překážky,“ uvedl mluvčí středočeského Hasičského záchranného sboru Ladislav Holomčík. Hasiči pomáhají s odstraňováním stromů i energetikům.

Podle mluvčí hasičského generálního ředitelství Nicole Zaoralové měli hasiči ve středních Čechách nejvíce práce z celé republiky. V úterý od půlnoci do poledne zasahovali na 251 místech, v Praze potom vyjížděli ke 115 událostem.

Během pondělí středočestí hasiči vyjížděli ke 134 případům, z toho drtivá většina byla právě pomoc při odstraňování padlých stromů a vytahování zapadlých aut. A podobně na tom byla i policie. „Od včerejšího večera jsme přijali téměř 700 oznámení, a to v souvislosti právě s nesjízdností komunikací, s uvízlými kamiony, autobusy i osobními auty,“ dodává mluvčí středočeské policie Štěpánka Komárová.

Popadané stromy a polámané větve v noci zkomplikovaly provoz i na 30. kilometru dálnice D1 u Vráže. Do pravých jízdních pruhů tam v obou směrech popadaly sněhem přetížené stromy. Podle dopravního portálu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je stále uzavřen pravý jízdní pruh ve směru na Brno. Podobnou situaci silničáři řešili například i na 17. kilometru dálnice D10 z Prahy do Turnova nebo na silnici číslo 3 u Mirošovic.

Počasí přispělo i k několika dopravním nehodám. Nejvážnější se stala u Libouchce na Ústecku, kde zahynul řidič osobního auta, když se pokusil předjíždět a čelně se srazil s autobusem. Další autobus havaroval ve Všerubech na Plzeňsku. „Záchranná služba odvezla pět dětí a jednu učitelku,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková.

Přes Harrachov kamiony už projedou

Silničáři otevřeli v úterý ráno pro nákladní dopravu hlavní silnici I/10 z Tanvaldu na Jablonecku k hraničnímu přechodu do Polska v Harrachově. Uzavřená pro ně byla od pondělních 15:00.

Pro auta nad 3,5 tuny ale nadále zůstává na Liberecku kvůli špatné sjízdnosti uzavřená silnice III. třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Raspenavu, uvedl krajský dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil. „Silnice bude pro nákladní dopravu uzavřena pravděpodobně až do středy,“ dodal. 

V hlavním městě měly kvůli sněžení problémy hlavně autobusy městské hromadné dopravy, a to zejména v okrajových částech metropole. Technická správa komunikací pozvolna uklízela sníh, podle mluvčí městské firmy Barbory Liškové byla v ulicích veškerá technika. „Sedmdesát sypačů na I. pořadí a 51 mechanismů na ostatním pořadí. Vyjely v pondělí v 16:15,“ uvedla. Na odklízení chodníků bude TSK pracovat podle mluvčí do večera, případně ještě ve středu ráno.

Uprostřed křižovatky v Praze vyrostl sněhulák (zdroj: ČT24)

Sníh a ledovka způsobily potíže i na jihu a východě Německa. Dálnici A 17 mezi Pirnou a Breitenau-Schönwald na sasko-české hranici zablokovaly nákladní automobily stojící napříč vozovkou, informovala dnes agentura DPA s odvoláním na dopravní službu.

Stromy na tratích zpozdily desítky vlaků

Řadu komplikací způsobilo počasí na železnici. Od pondělního odpoledne do úterního rána byl v Čechách kvůli počasí podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) omezen provoz na 14 tratích. Mimo provoz bylo i smíchovské nádraží v Praze.

Menší počet mimořádností přineslo počasí i na Moravu a do Slezska. Kromě nehody na přejezdu ve Frýdlantu nad Ostravicí také v podvečer a večer znemožňovaly padlé stromy cestování na Jesenicku. Nejprve byla výluka z Lipové Lázní do Javorníku, později mezi i na hlavní trati Šumperkem a Jeseníkem.

Zpoždění nabírala kvůli úklidu ranveje i letadla mířící na pražské Letiště Václava Havla. Tři lety byly odkloněné. První stroj se vrátil do Frankfurtu, druhý z Helsinek přistál v Lipsku a třetí z Istanbulu dosedl ve Vídni.

Jak rychle roste sněhová pokrývka nebo jak se sněhem vyrovnává autobus v pražských Řepích, zachytili také iReportéři České televize:

Po ledové noci už další vánice nepřijde

Přes noc ještě platí výstraha na náledí. Týká se všech krajů. V příštích dnech by již mělo být počasí mírnější. Nejvyšší denní teploty budou nad nulou, ve středu 3 až 7 stupňů Celsia. Nemělo by napadnout více než osm centimetrů sněhu, sněžit by již mělo pouze ve středních a vyšších polohách. Podobné podmínky budou panovat i v dalších dnech, teplotní maxima budou kolem 5 stupňů.

Vydáno pod