V českých věznicích sedí 1704 cizinců, nejčastěji Slováci

V zahraničních věznicích si odpykává trest necelá tisícovka lidí z české republiky, uvedlo ministerstvo zahraničních věcí. Počet se nijak zásadně nemění už několik let. Naproti tomu v českých věznicích sedí za mřížemi téměř dva tisíce cizinců, nejčastěji původem ze Slovenska.

Ze 1704 cizinců v českých věznicích je 510 Slováků, 444 Vietnamců a 133 Ukrajinců. Ve většině případů se za mřížemi ocitli za majetkové nebo drogové delikty. Každý vězeň pocházející z cizí země musí být seznámen s podmínkami trestu ve vlastním rodném jazyce nebo v tom, kterému rozumí. Vězeňská služba se podle ředitele Petra Dohnala snaží všem zachovat jejich zvyky a kulturu. „Ať už to je strava, nebo různá forma modlení,“ dodal Dohnal.

Ve věznicích po světě si pak odpykává trest 939 lidí z Česka; 166 z nich bylo odsouzeno za drogové delikty. „Jak v roce 2014, tak v roce 2015 je to zhruba stejné číslo,“ doplnila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Události ČT: Ve věznicích v cizině sedí dva tisíce lidí z ČR (zdroj: ČT24)

Nejvíce uvězněných lidí z ČR je v Německu, Rakousku a Velké Británii. Zatímco v roce 2010 bylo v zahraničí vězněno 662 lidí, rok na to jejich počet poskočil na 1034. V roce 2014 se počet vězněných osob v zahraničí pohyboval nadále okolo tisícovky.