Epidemie chřipky pozvolna ustupuje

Akutních dýchacích infekcí tento týden v Česku ubylo o pět procent, chřipky je méně téměř o čtyři procenta. Mírný vzestup nemocnosti byl jen u lidí nad 60 let. Nejhůře je na tom stále jih Moravy. V této chřipkové sezoně je hlášeno 128 vážných průběhů nemoci, 27 lidí zemřelo.

„Celková nemocnost v osmém kalendářním týdnu aktuálně dosahuje 1375 nemocných na 100 tisíc obyvatel. K poklesu dochází u osob do 60 let, u starších je naopak evidován mírný vzestup. Nejvyšší nemocnost nadále eviduje Jihomoravský kraj, 1779 případů na 100 tisíc obyvatel,“ upřesnila vedoucí národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková s tím, že epidemie chřipky trvá.

V testovaných vzorcích byl většinou zjištěn virus chřipky A, převažoval subtyp A/H1N1, ve dvou případech i subtyp A/H3N2 a ve dvou případech byla potvrzena infekce současně virem B a A/H1N1.

Převážná většina pacientů měla nějaké chronické onemocnění, vesměs nebyli proti chřipce očkováni, nebo záznam o vakcinaci v dokumentaci chyběl. Věk pacientů se pohyboval od deseti měsíců do 91 let. Ve 110 případech byla podána antivirotika.

Plošná epidemie přetrvává v celé západní a severní Evropě, ale v některých státech již nemocnost klesá. Dominujícím kmenem v Evropě zůstává A/H1N1, nicméně se začíná více prosazovat chřipka typu B.

  • Chřipka se šíří kapénkami, kdo se dotkne znečištěného předmětu, může si nákazu přenést při jídle do úst nebo při mnutí očí na spojivku, odkud se šíří do celého těla. 
  • V epidemii se neočkuje, nutné je dbát ve zvýšené míře hygienických zásad. Ruce je potřeba mýt si před jídlem, po použití toalety, po potřesení si ruky s někým, po cestování hromadnou dopravou. Nejlépe horkou vodou a mýdlem alespoň 20 sekund.