Iráčtí křesťané: Česko je naše země. Děkujeme, zůstaneme

Utečenci ze Smilovic: Slovo díky nestačí, ale nemáme víc (zdroj: ČT24)

Slezské Smilovice od pátku nabízejí útočiště rodinám iráckých křesťanů, kteří do Evropy prchli před fanatiky z Islámského státu. Podle jednoho z běženců – Marwana Mattiho Samoeala Quarna – se Česko svou ochotou pomoct změnilo v jejich nový domov. České republice budeme sloužit nadosmrti, prohlásil v Interview ČT24.

Dvě velké irácké rodiny (dohromady deset dospělých a čtyři děti) pro přesídlení do Česka vybrala nadace Generace 21, už před příjezdem prošly bezpečnostními prověrkami tuzemských tajných služeb a pohovory s českými státními orgány. Absolvovaly i zdravotní prohlídky. Ve Smilovicích nedaleko Třince nalezly útočiště na konci minulého týdne a v zařízení Karmel mají pobýt šest až osm týdnů. 

V obci se proti dočasné přítomnosti běženců ještě před příjezdem zvedl odpor, zkušenost samotných Iráčanů s přijetím v Česku ale rozhodně není negativní. „Bylo to velmi srdečné přijetí, srdečnější, než jsme očekávali,“ prohlásil v Interview ČT24 jeden ze smilovických běženců, čtyřiapadesátiletý Naiel Dawood Yousif Al Ajmayah.

Běženec Quarn: Mé děti jsou šťastné

„Děkujeme Čechům, českým občanům a české vládě. Slovíčko díky nestačí, ale nemáme co nabídnout na oplátku než poděkování. Ať bůh ochrání tuto zem,“ dodává – a jeho slova potvrzuje i další z běženců, Marwan Matti Samoeal Quarn. „Chvála Bohu, dorazili jsme do země, která nám nahradila vše, co jsme ztratili. Potkali jsme mnoho dobrých a srdečných lidí, kteří nám pomohli. Mé děti jsou šťastné.“

Celkem má do ČR přesídlit sedmatřicet křesťanských rodin (153 lidí); jsou a budou nejen ve Smilovicích, ale i v Brně a v Okrouhlíku u Jihlavy. Většinou mají přiznaný mezinárodní status uprchlíka. Pro samotné smilovické středisko Karmel se počítá s tím, že by se měl počet zdejších migrantů ztrojnásobit.

obrázek
Zdroj: ČT24

Běženec Al Ajmayah: Nebezpečí Islámského státu si nikdo neumí představit

Rodiny, které ve Slezsku útočiště již našly, pocházejí ze severoiráckého Mosulu a jeho okolí. Z domovů je vyhnali radikální sunnité z Islámského státu (DAEŠ). „DAEŠ nerozeznává mezi muslimem, křesťanem, Arabem a Kurdem. Neuznává lidskost. Zabijí. Je obrovské nebezpečí. To si nikdo neumí představit,“ říká Naiel Al Ajmayah.

Kvůli turbulencím, jež přinesla poslední dekáda na Blízkém východě, přitom pro život jeho křesťanské rodiny nepředstavoval Islámský stát jediné nebezpečí. Situace v Mosulu se podle něj zhoršovala už od pádu režimu Saddáma Husajna. Z Mosulu museli od roku 2008 uprchnout už dvakrát. Minimálně pro rodinu Marwana Quarna je ale útěk do Česka ten poslední.

„Do Iráku se nevrátíme. Česká republika je už naše země a budeme jí vděční a budeme jí sloužit do smrti, protože nám pomohla a bude v našem srdci navždycky. Česká republika je náš domov,“ prohlásil.

Iráckým křesťanům bude během následujících dvou měsíců ve Smilovicích asistovat Slezská diakonie. Projekt s rozpočtem kolem 15 milionů korun financuje nadace Generace 21. Fond v prvním roce uhradí náklady na ubytování a životní potřeby iráckých křesťanů, stejně jako integrační služby. Peníze získal výhradně od soukromých dárců.